Goed nieuws voor beide Korea's: Noord-Koreaanse kunstschaatsers rijp voor Spelen Pyeongchang

Zelden hebben Zuid-Koreanen zo hard gejuicht voor Noord-Koreaanse sporters als afgelopen vrijdagavond. Kunstschaatsers Ryom Tae-ok and Kim Ju-sik dwongen met een zesde plek op het Nebelhorn-toernooi in het Duitse Oberstdorf als eerste - en waarschijnlijk enige - Noord-Koreaanse sporters kwalificatie af voor de komende Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

In de eerste ronde donderdag schaatsten de Noord-Koreanen op het nummer 'A Day in the Life' van The Beatles, vrijdag in de finaleronde schaatsten ze op 'Je suis qu'une chanson' van Ginette Reno. Beeld afp
In de eerste ronde donderdag schaatsten de Noord-Koreanen op het nummer 'A Day in the Life' van The Beatles, vrijdag in de finaleronde schaatsten ze op 'Je suis qu'une chanson' van Ginette Reno.Beeld afp

Gezien de opgelopen spanning op het Koreaanse schiereiland is de kwalificatie een cadeautje voor de organisatie: als de Noord-Koreaanse atleten deelnemen is de kans kleiner dat Noord-Korea tijdens het toernooi zal provoceren met wapengekletter.

De openlijke dreigementen van een (nucleaire) oorlog tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hadden een enkele delegatie al zenuwachtig gemaakt. 'Als de situatie verslechtert en de veiligheid van onze atleten niet is gegarandeerd, blijven we hier', zei de Franse minister van Sport anderhalve week geleden.

De Zuid-Koreanen deden de afgelopen maanden al een paar suggesties om de Noord-Koreanen meer bij de Winterspelen te betrekken, bijvoorbeeld door een deel van de skiwedstrijden in Noord-Korea af te werken of door een gemengd ijshockeyteam samen te stellen. Kansrijker is het idee van het Internationaal Olympisch Comité om de komende tijd wildcards aan Noord-Koreaanse sporters te geven.

Kunstschaatsers Ryom Tae-ok and Kim Ju-sik Beeld afp
Kunstschaatsers Ryom Tae-ok and Kim Ju-sikBeeld afp

Of de kunstschaatsers Ryom (18) en Kim (25) straks daadwerkelijk zullen deelnemen, is nog niet duidelijk. Technisch gezien zijn Noord- en Zuid-Korea nog steeds in oorlog. De vorige Olympische Spelen in Zuid-Korea, in 1988 in Seoul, werden door het noorden geboycot. De voortekenen zijn dit keer gunstig. 'Je moet politiek en de Olympische Spelen scheiden', zei het Noord-Koreaanse IOC-lid Chang Ung vorige maand. 'Ik zie geen groot probleem voor de Spelen van Pyeongchang.'

Grote sportevenementen hebben eerder een samenwerking tussen Noord en Zuid tot stand gebracht die op politiek niveau niet mogelijk was. Zo liepen beide delegaties tijdens de openingsceremonies in 2000 en 2004 onder één vlag het stadion in. Eerder dit jaar kwam het Noord-Koreaanse taekwondo-team op bezoek in het Zuid-Korea.

Kunstschaatsers Ryom Tae-ok and Kim Ju-sik. Beeld afp
Kunstschaatsers Ryom Tae-ok and Kim Ju-sik.Beeld afp

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die pleit voor meer toenadering tussen beide landen, hoopt dat deze 'olympische geest' nu terugkeert. 'Deelname van Noord-Koreaanse atleten zou zeker bijdragen aan het realiseren van olympische waarden zoals het streven naar wereldvrede', zei Moon in juni.

Pyeongchang-woordvoerder Sung Baikyou zei nog een ander lichtpuntje te zien nu Noord-Korea zich heeft gekwalificeerd. Noord-Korea staat bekend om zijn enthousiaste en goed georganiseerde 'aanmoedingsgroepen', aldus Sung. Die kunnen nu in februari ook komen.

Kunstschaatsers Ryom Tae-ok and Kim Ju-sik. Beeld afp
Kunstschaatsers Ryom Tae-ok and Kim Ju-sik.Beeld afp

Direct contact met Pyongyang

De Amerikaanse regering staat in direct contact met Noord-Korea over de nucleaire proeven van Pyongyang. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft volgens The New York Times zaterdag voor het eerst bevestigd dat wordt geprobeerd de dialoog aan te gaan. Tillerson is in Peking voor overleg met de Chinezen over de situatie op het Koreaanse schiereiland. Op de vraag van journalisten of de communicatie met het regime van Kim Jong-un via China verloopt, schudde Tillerson het hoofd en zei: 'Direct. We hebben onze eigen kanalen. We kunnen met hen spreken. We spreken met hen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden