Goed nieuws in de krant, groene pioniers en een correspondent Scandinavië

Aflevering 4 van de Groene Revolutie over gloeiende bacteriën.

Actiegroep

De week begon met goed nieuws, althans een discussie daarover ter redactie. De actievoerders van World's Best News stellen dat het veel beter met de wereld gaat dan de nieuwsconsument krijgt voorgeschoteld. Maar 2 procent van de Nederlanders denkt dat meer dan 80 procent van de kinderen wereldwijd naar de basisschool gaat. Het is meer dan 90 procent. Redacties schrijven veel over rampen en bedreigingen, en nauwelijks over positieve trends als de stijgende levensverwachting, scholing en welvaart in de derde wereld.

Alle ellendeverhalen maken mensen somber en moedeloos en ondermijnen hun vertrouwen dat we problemen kunnen aanpakken, schreef mediaonderzoeker Mirjam Vossen dinsdag op de opiniepagina's. De actievoerders kondigden een demonstratie aan voor onze deur, maar ik heb ze in de traditie van repressieve tolerantie uitgenodigd om hun verhaal binnen aan de redactie te presenteren. Dat deed Ralf Bodelier, oud-docent van de School voor de Journalistiek, met verve. Overigens was hij best mild over de Volkskrant. Want we zoeken in de ochtendvergadering ook nu al naar een mix van invalshoeken en verhalen, om de lezer niet acuut depressief te maken. We hebben series als 'Hoe goed is Nederland?' en 'Leerschool Europa' gehad, positieve verhalen over Afrika.

Maar we zijn ook weer niet op aarde om een rooskleurig beeld te geven, we beschrijven de werkelijkheid. Chef verslaggeverij Xander van Uffelen schetste ons dilemma: goede ontwikkelingen in de wereld gaan langzaam en zijn moeilijk urgent te presenteren. We hadden het ook over ngo's die alleen geld denken te krijgen als ze in persberichten alarm slaan. Het zou al helpen als we bij rampennieuws ook de positieve trends vermelden, zei Bodelier. Deze week was dat meteen aan de orde. Een kop in de Volkskrant van vrijdag: 'Aantal doden ten gevolge van orkanen neemt wereldwijd af'. We zijn de kwaadsten niet.

Hoogstandjes

Waar ik als lezer ook behoorlijk blij van word, zijn de pioniers en technische ontwikkelingen die we schetsen in onze serie 'De Groene Revolutie'. Al die slimme mensen die zich het hoofd breken over CO2-reductie, dat moet bijna wel een doorbraak gaan opleveren. U kunt de verhalen hier terugvinden.

Deze week ging het over CO2-opslag in de grond, bacteriën die straten verlichten, een veel energiezuiniger glasoven, de superaccu en hoe je de 'Tesla onder de huizen' kunt maken van je woning. De serie staat onder leiding van onze onvermoeibare chef wetenschap Tonie Mudde, die zelf het bacteriënverhaal voor zijn rekening nam. Het is fijn wegdromen bij technische hoogstandjes waarmee de mens de planeet en zichzelf gaat redden. Maar in elk artikel schetsen we tevens hoe ontzettend moeilijk dat technisch te realiseren valt. Want een goednieuwsshow zonder weging en kanttekeningen, dat zal de krant nooit worden.

Correspondent

Nog meer goed nieuws: Eric van den Outenaar, eerder werkzaam op de economieredactie, maakte deze week zijn debuut als onze correspondent in Scandinavië, met een reportage over nepnieuwsles op een school in het Zweedse Uddevalla. Een oude wens gaat in vervulling. Die landen lopen politiek en sociaal vaak vooruit op Nederland, wij deden slechts incidenteel verslag.

Columnist René Cuperus deed in 2013 al een klemmend beroep op mij een correspondent te benoemen: 'We kijken altijd naar Amerika, maar 'kunnen veel meer leren van de ervaringen van de Scandinavische landen', schreef hij in de krant. 'Zij lijken het meest op ons. Dat zijn de landen die de wereld ondergaan zoals wijzelf'. Ik was het met hem eens. Een eerdere poging mislukte, nu is het dan toch zo ver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden