PodcastrecensieBrexitcast

Goed nieuws: dankzij het uitgestelde vertrek van de Britten uit de EU krijgen we meer Brexitcast ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: je begint aan Brexitcast voor de analyses, maar blijft voor de gezelligheid.

null Beeld

Het is donderdagochtend 3 uur en BBC-verslaggevers Laura Kuenssberg en Katya Adler pakken de microfoon erbij om zich vanuit de Brusselse wandelgangen tot de luisteraars van Brexitcast te richten. De stemmen klinken vermoeid en de dames zijn melig. In het zoveelste hoofdstuk uit het boek dat Brexit heet, is zojuist bekend geworden dat de Britten een half jaar extra hebben gekregen om de EU te verlaten, tot 31 oktober. De dames komen net uit persconferenties van hoofdrolspelers May, Juncker en Tusk, maar het agendapunt dat eerst moet worden besproken: als wie gaan ze verkleed tijdens de EU-top voorafgaand aan het vertrek, dat samenvalt met Halloween?

De aflevering, ‘Tusk or Treat?’ genaamd, is exemplarisch voor Brexitcast. Want terwijl er gegiecheld wordt over het oneindige afscheidsfeest van de Britten, wordt en passant geduid hoe Macron zijn poot stijf houdt, de Conservatieven voorsorteren op een interne leiderschapsverkiezing en de no deal-doos van Pandora voor nu gesloten blijft. En dit alles in 12 minuten, zodat de luisteraar zich bij het krieken van de dag snel kan laten bijpraten over de belangrijke nacht.

Brexitcast

BBC
O.a. te beluisteren via Spotify, iTunes en de BBC.

Je kon donderdagochtend natuurlijk NPO Radio 1 aanzetten voor het laatste nieuws. Ook daar werd teruggeblikt op de Brexit-nacht. Maar een radio-dj moet het nieuws continu herhalen voor binnenvallende luisteraars, de correspondenten moeten in hapklare brokjes de feiten uitserveren, er moet een hit uit de jaren tachtig gedraaid worden en het volgende item begint alweer. En dan heeft Dries Roelvink nog niet eens ingebeld.

De makers van Brexitcast, naast Adler en Kuenssberg zijn dat verslaggevers Adam Fleming en Chris Mason, hebben de luxe dat ze zich niet hoeven te bekommeren om luisteraars die opzoek zijn naar wat achtergrondgebabbel en een muziekje. De goed ingevoerde verslaggevers kunnen meteen de diepte in, en doen dat ook nog eens heel erg leuk. Zo kom je voor de analyses en de inside informatie, maar blijf je vanwege de gezelligheid en inside jokes.

Aanvankelijk was Brexitcast een wekelijkse podcast, maar inmiddels richten de makers zich vaker en vanaf vreemdere tijdstippen en plekken tot het publiek. Zo neemt Kuenssberger een podcast op vanuit een taxi, Fleming stuurde recent vanuit zijn bed nog een boodschap naar de studio.

In de laatste aflevering van Brexitcast wordt doorgepraat over het uitstel van de Brexit. De verslaggevers signaleren dat in Londen en Brussel opluchting heerst. Er is even wat adempauze in alle hectiek. Tijdens het gesprek doet presentator Adam Fleming een door een fan bedacht drankspel: neem een shotje wanneer er een geheime bron aan bod komt, als de makers de dag van de week vergeten of als iedereen door elkaar praat. Uiteindelijk is ook de luisteraar van de podcast opgelucht. Want een uitgesteld vertrek van de Britten betekent méér Brexitcast. En dat is goed nieuws.

De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet). Vind alle recensies op deze pagina.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden