Goed muziekonderwijs

Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) wordt door het nieuwe kabinet met opheffing bedreigd (Kunst, 11 oktober). Het regeerakkoord bevestigt het gebrek aan muziekonderwijs in Nederland. Dat ligt niet enkel aan de regering, maar ook aan de omroepen.

E. Rulf en Soest

Natuurlijk zijn er geweldige initiatieven, maar het grote publiek bereikt men toch met Radio 4. Maar daar hoor je steeds meer populaire muziekprogramma's, louter ter verpozing zoals met Maartje van Weegen als presentator en onlangs zijn de goede middagconcerten op Radio 4 vervangen door Edwin Rutten, die een luchtig muzikaal Arbeidsvitaminenprogramma presenteert.


Ik heb bij Radio 4 geprotesteerd en gezegd: zet een goed onderwijsprogramma op dat vooral de jeugd aanspreekt, maar ga dan niet laf over op amusement, terwijl een serieuze klassieke muziekzender toch de bedoeling is.


De interesse voor klassieke muziek in Nederland is minimaal, ondanks de projecten die her en der voor de jeugd worden opgezet. De protesten tegen de plannen komen van een relatief kleine, niet representatieve groep, terwijl die landelijk gedragen zouden moeten worden om succes te hebben. En een regering die cultuur toch al niet hoog in het vaandel heeft staan, een schande voor iedere beschaving, zal dan ook niet geïmponeerd raken.


reageren? vk.nl/briefvandedag


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden