Goed halfjaar ING heeft ook ander gezicht

Bankverzekeraar ING doet het beter dan verwacht. Ondanks de zwakke economie houdt ING vast aan zijn eerdere groeiprognoses voor heel 2001....

Dat bleek donderdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van ING Groep. Topman E. Kist kon melden dat de winst in de eerste zes maanden met 16 procent is toegenomen, aanzienlijk meer dan analisten hadden verwacht. 'Tenzij de wereld vergaat', aldus Kist, zal de winst per aandeel over geheel 2001 toenemen met de eerder voorspelde 17 procent.

Het aandeel ING sloot gisteren op 36,28 euro, 29 eurocent ofwel minder dan 1 procent hoger. Begin dit jaar was het fonds nog 44 euro waard. Ondanks die koersdaling presteerde ING sinds januari veel beter dan de AEX-index en bijvoorbeeld ABN Amro.

Ondoorzichtige cijfers verklaarden wellicht de lauwe reactie van beleggers. De gemelde groei van 16 procent gold de 'operationele nettowinst', na belasting, inclusief meegetelde, maar exclusief apart vermelde buitengewone baten. De 'gewone' nettowinst daalde in het eerste halfjaar met 50 procent van 5,5 naar 2,7 miljard euro.

Maar dat laatste cijfer vertekent, vindt de ING-top. Want in de eerste helft van 2000 verkocht ING voor drie miljard euro grote aandelenbelangen in onder meer ABN Amro, om de overname van de twee Amerikaanse verzekeraars Aetna en ReliaStar te kunnen betalen. Deze eenmalige bate blijft buiten de bedrijfswinst.

De aanstaande winst op het 5-procentsbelang in kredietverzekeraar NCM, die wordt overgenomen door het Duitse Gerling, zal ING wél in de 'gewone' winst meetellen. Want 'in principe zijn alle resultaten operationeel', zegt ING-schatbewaarder C. Maas.

Even gemengd is het beeld bij de verzekertak van ING. Daar nam de nettowinst de eerste zes maanden toe met 28 procent, terwijl de bankwinst (plus 0,9 procent) vrijwel gelijkbleef. Daardoor is ING nu voor 60 procent verzekeraar en voor 40 procent bank, terwijl die ratio eerder omgekeerd was. ING Bank presteerde aanzienlijk beter dan grote concurrent ABN Amro, die de winst over het eerste halfjaar met 17 procent zag dalen.

In de verzekeringscijfers is ook een andere boodschap te lezen. ING doet slechts voor 15 procent in schadeverzekeringen, de rest komt uit de potentieel lucratieve levensverzekeringen. De levenpremies namen met 92 procent toe, de bedrijfswinst uit die polissen met 'slechts' 26 procent. Daardoor liep de winstgevendheid van ING's levenbedrijf sterk terug: van 11,4 naar 7,5 procent.

Toch toonde Kist zich een tevreden man. 'Dankzij de goede mix van activiteiten kon ING het ongunstige economische klimaat en de tegenvallende aandelenmarkten het hoofd bieden', aldus de baas van ING. Hij verwacht noch verdere grote overnames - 'even dimmen na vorig jaar' - noch een fusie met een concurrent.

'In beurswaarde behoren wij tot de topvijf in Europa, wereldwijd zijn wij nu nummer 24 in de Fortune-500 (een toonaangevende ranglijst van het gelijknamige Amerikaanse zakenblad, red.). Wij hoeven dus helemaal niet te fuseren', zo verklaarde Kist.

Opvallend is het succes van ING met nieuwe activiteiten. Telefoon- en internetbank ING Direct, inmiddels in zes landen met de verkoop van spaarrekeningen en andere eenvoudige producten actief, krijgt er momenteel honderdduizend klanten per maand bij. Die storten gemiddeld tienduizend euro. In totaal beheert ING Direct nu veertien miljard euro, tegen 3,6 miljard een jaar geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden