Goed geklede, knappe politici: ze bestaan

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Thierry Baudet en Ancilla van de Leest. Beeld anp
Thierry Baudet en Ancilla van de Leest.Beeld anp

Thierry Baudet

Arno Kantelberg: Ik was van zins mijn plan te trekken zonder de Stemwijzer te raadplegen, maar ik kon het niet laten om 'm toch in te vullen. Ondanks mijn aandrang om te sympathiseren met Sylvana eindigde Artikel 1 op de voorlaatste plek, net vóór de 'niet-stemmers'. Vrij bovenaan eindigde, al even onvermoed, Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Deze stond met Jan Roos, de Bassie-zonder-Adriaan van het Binnenhof, aan de basis van GeenPeil en hij is ook nog voorstander van de gekozen minister-president, dus ik dacht even dat de Stemwijzer mij bij de neus zat te nemen. Maar 63 procenten can't be wrong.

Baudet, een mooie jongen die het goed schijnt te doen bij de vrouwtjes (Jort Kelder trok laatst in deze krant een voorzichtige vergelijking met Kennedy), heeft het niet makkelijk gemaakt voor zichzelf. Hij engageerde mr. Theo Hiddema (nr. 2 op de lijst), en probeer je daarnaast maar eens staande te houden in je confectiepak. Dat lukt, omdat Baudet dezelfde troefkaart bezit als Jesse Klaver, die andere begindertiger die goed heeft gekeken naar Trudeau (bovenste knoopje los, mouwtjes opgerold...). Al sinds Simson, de Tony Manero uit het Oude Testament, weten we dat 's mans kracht in het haar zit. Zoals Hillary Clinton al ooit zei: 'Pay attention to your hair, because everyone else will'.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Ancilla van de Leest

Jossine Modderman: Ancilla van de Leest heeft een wonderlijke carrière doorlopen. Van blootmodel voor Playboy via privacy-activist tot Piratenpartijkapitein. Niet alleen haar loopbaan is aan verandering onderhevig: vroeger heette de Rotterdamse Linde, vervolgens Ancilla Tilia en nu dan politicus Van de Leest. Ten slotte komen we bij haar derde transformatie: haar uiterlijk.

Gymnasiast Linde wisselde op 18-jarige leeftijd haar parttimeserveersteruniform in voor, nou ja, niks eigenlijk. Tijdens haar Playboy-jaren was ze fetisjmodel - ik weet niet precies wat dat is, behalve dat er waterstofperoxide, rood lakleer en dressuuraccessoires bij kwamen kijken. Haar eerste stijlschreden terug in de normale maatschappij waren onwennig: een kokerrok in combinatie met een blote buik en een nerdbril. Van open en bloot naar dichtgeknoopt en hooggesloten, zo kunnen we Ancilla's bijdrage aan de wereld alsook haar garderobetransformatie samenvatten.

Politiek zet ze zich in voor privacyrechten en de mogelijkheid contant te kunnen blijven betalen (je pin verraadt wat je doet en waar je bent). Sinds haar goede werk voor de samenleving is de partijvoorzitter wonderbaarlijk goed gekleed. Bovenstaand mantelpakje omhelst haar prachtige figuur. De schuine motorjacksluiting haalt de ergste tuttebellerigheid eraf. Een geklede Ancilla blijkt nog smakelijker dan een ontklede.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden