Goed cholesterol houdt van drank

Matig alcoholgebruik is gunstig voor de gezondheid. Bier, wijn of een borreltje, dat maakt niet uit...

Een beetje drank is goed, het verhoogt het goede cholesterolgehalte in het bloed, en verlaagt daarmee de kans op hart- en vaatziektes. Dit is de, op zich niet nieuwe, conclusie uit een Nederlandse epidemiologische studie, de zogeheten AGGO-studie, het Amsterdams Groei- en Gezondheidsonderzoek.

In het kader daarvan worden sinds 1977 een groep van enige honderden kinderen gevolgd, en met enige regelmaat geïnterviewd over hun leefstijl en gezondheid. Toen waren dat leerlingen van de eerste en tweede klassen van middelbare scholen in Amsterdam en Purmerend. Inmiddels zijn ze uitgewaaierd over Nederland, en tegen de veertig jaar oud.

Drs. Lando Koppes analyseerde de alcoholgegevens die de afgelopen 22 jaar zijn verzameld. Volgende week vrijdag promoveert hij op dat onderzoek aan de Vrije Unversiteit Amsterdam. Matig alcoholgebruik is goed, zo blijkt. Het HDL, het goede cholesterol, volgt nauwkeurig het drankgebruik, bewijst Koppes' onderzoek. Een glas per dag, adviseert hij, als onderdeel van een gezonde leefstijl.

Bij deelnemers, die op 36-jarige leeftijd minder alcohol dronken dan vier jaar daarvoor, was het HDL significant gedaald, verslechterd dus. Bij diegene die juist een glas meer waren gaan drinken, werd een verbetering - verhoging - van het HDL vastgesteld, analyseerde Koppes. Dit was zowel bij mannen als vrouwen het geval, en was onafhankelijk van dranktype, bier, (rode) wijn of sterke drank.

Het alcoholonderzoek van Koppes brengt verder alleen maar al bekende gegevens boven water: vrouwen drinken minder dan mannen, en gaan dat op wat latere leeftijd doen. Mannen drinken het meest als ze tegen de twintig jaar zijn, vrouwen doen dat een kleine tien jaar later. Mannen drinken met name bier, vrouwen vooral wijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden