Goed bezig Jongerius!

Briljant die lobby-inspanning van de FNV-voorzitter

Agnes Jongerius van de FNV zei twee weken geleden bij Pauw & Witteman nog dat ze niet geloofde in de duivel. Maar in de Volkskrant verklaarde ze zaterdag dat ze juist zaken deed met de ‘duivel en zijn oude moer’ en dat ze dus ook met Geert Wilders wilde gaan praten over de AOW-plannen van het kabinet.

Volgens Jongerius is ze door de werkgevers en minister Donner in het AOW-overleg in het pak gestoken en nu doet ze met een ‘majeure lobbyinspanning’ een laatste poging de boel te redden.

Femke Halsema zei zondag in Buitenhof over Jongerius’ toenadering tot Wilders dat ze het ‘opportunistisch’ en ‘schokkend’ vond. Ik begreep niet helemaal waarom, volgens mij praat Femke ook weleens met Geert Wilders. In elk geval hebben ze in Den Haag afgesproken dat er van een cordon sanitaire rondom de PVV geen sprake is – hoe graag Geert het ook zou willen.

Dus waarom het dan zo schokkend en opportunistisch is als Agnes een kopje thee gaat drinken met Geert is mij niet helemaal duidelijk.

Ook binnen de FNV brak flinke stampij uit over Jongerius’ uitspraken, en er gaan zelfs stemmen op om Agnes vanwege haar verraad aan de kant te schuiven.
Even nadenken, vakbondsvrienden.

Wilders is tegen een verhoging van de AOW om weer een paar zeteltjes binnen te halen ten koste van de PvdA, die zich vrijdag achter het kabinetsbesluit voor verhoging wil scharen. Geert zegt dat we de huidige AOW best kunnen betalen uit een verbod op immigratie en andere linkse hobby’s. Misschien moeten we er ook nog wat moslims uittrappen, maar daarna kunnen de mannen en vrouwen die ons land hebben opgebouwd dan ook van een welverdiend pensioen genieten.

Agnes Jongerius heeft een scherp oog voor tuig van de richel, dus haar bezoek aan Geert kan nooit van harte zijn. Eigenlijk lijkt het helemaal een beetje vreemd dat ze haar majeure lobbyinspanning ook richt op de PVV, want dat is nou juist een van de twee partijen die zeker tegen de kabinetsplannen zullen stemmen.

Agnes Jongerius loopt zelfs het risico dat ze door Geert wordt gekapitteld vanwege haar compromis van de flexibele AOW – bij Pauw & Witteman gebeurde dat al door het het bijtgrage PVV-loedertje Fleur Agema.

In het kader van de majeure lobbyinspanning zal Jongerius ongetwijfeld ook gaan praten met Agnes Kant – of misschien wel met Jan Marijnissen, nu die toch weer de baas wil worden in de SP. Kant hoopte nog even dat hij vorige week 65 was geworden, maar hoewel Marijnissen er ouder uitziet bleek het Jans 57ste verjaardag te zijn geweest.

De SP is eveneens zwaar tegen, dus ook dat gesprek heeft een hoog zinloosheidsgehalte.
Maar je wordt heus niet de machtigste vrouw van ons land als je niet in de gaten hebt dat je een majeure lobbyinspanning moet richten op partijen die het nog niet met je eens zijn, maar die twijfelen.

Ik heb dan ook sterk de indruk dat de uitspraken van Jongerius in de Volkskrant helemaal niet waren bedoeld voor de SP en ook niet voor Geert Wilders, maar voor de partij die door het AOW-gesteggel ook de laatste ouwe getrouwen dreigt kwijt te raken (aan de SP of de PVV), namelijk de PvdA.

Die partij zakt nu met een zetel per week in de peilingen (13) en dreigt volledig in paniek te raken. Dat heeft Agnes Jongerius ook gezien en op de PvdA is haar majeure lobbyinspanning dan ook gericht. De PvdA is ook haar enige kans.

Via PVV en SP naar de PvdA. Ik zeg: briljant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.