Goed arbeidsklimaat gunstig voor ouderen

De kansen op werk nemen voor ouderen steeds meer toe. In de periode 1992 tot en met 1995 kwamen er nauwelijks werkloze ouderen aan een baan....

Minister Vermeend maakte dit deze week bekend bij de opening van de ouderensite www.ouderenaandeslag.nl die het onderzoeksbureau NYFER in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ontwikkeld.

Volgens de minister zijn werkgevers die het werkklimaat daadwerkelijk verbeteren, aantrekkelijk voor ouderen. De arbeidsdeelname van deze groep werknemers kan daardoor worden vergroot. Werkgevers kunnen dit doen door meer rekening te houden met de wensen en mogelijkheden van de oudere personeelsleden.

De ouderen-site is bestemd voor beleidsmakers bij de overheid en het bedrijfsleven. De website biedt informatie over ouderenparticipatie in het bedrijfsleven. Verder zijn er ook praktische tips te vinden waarmee bedrijven en organisaties het werkklimaat voor oudere werknemers kunnen verbeteren. De bedoeling hiervan is te voorkomen dat deze groep te snel stopt met werken.

De Nederlandse bevolking vergrijst. Momenteel is één op de acht inwoners gepensioneerd. De verwachting is dat in 2020 één op de vijf inwoners ouder dan 65 is en in 2050 zelfs één op de vier.

'Wie de cijfers bekijkt en het potentieel van dit deel van de beroepsbevolking onderkent, weet dat er een wereld te winnen is', aldus minister Vermeend. Om de sociale voorzieningen ook op langere termijn betaalbaar te houden, moeten er meer mensen aan de slag blijven.

Volgens de minister is het dan ook van essentieel belang te voorkomen dat oudere werknemers de arbeidsmarkt verlaten. Sinds 1993 stijgt de arbeidsdeelname van ouderen. In 2000 had één op de drie mensen tussen de 55 en 64 jaar betaald werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden