Dagboek

Goebbels ontdekt een 'zeer goede truc': openhartigheid

Berlijn, 15 maart 1943.

Joseph Goebbels. Beeld anp
Joseph Goebbels.Beeld anp

Mijn laatste interview voor de buitenlandse pers heeft grote deining veroorzaakt. De neutrale pers prijst mijn interview om de verbazingwekkende openhartigheid en verklaart, dat er op het ogenblik bij de oorlogvoerende mogendheden vrijwel geen staatsman is aan te wijzen, die met zoveel vrijmoedigheid spreekt als ik.

Ik krijg langzamerhand de indruk, dat dit een zeer goede truc is. Daar zwijgen algemeen gebruikelijk is, valt spreken buiten het normale kader en werkt daarom des te sensationeler en overtuigender.

Nu de luchtaanvallen op Duitse steden hand over hand toenemen, komen we natuurlijk meer en meer arbeidskrachten en ook de materialen tekort om de schade voorlopig te herstellen.

's Avonds laat belt de Führer nog eens op, om mij een mededeling over de algemene situatie te geven. Hij is buitengewoon ingenomen met de wijze, waarop Sepp Dietrich de SS-Leibstandarte aanvoert. Hij heeft persoonlijk echte heldendaden volbracht. De Führer heeft hem hiervoor vanavond nog persoonlijk de zwaarden bij het ridderkruis verleend.

Je kunt Joden nooit vertrouwen. Ik zeg de Führer nog eens nadrukkelijk, dat ik het nodig vind, ze zo snel mogelijk uit het hele Reichsgebied te verwijderen. Hij keurt dit goed en geeft mij opdracht, niet te rusten, zolang er nog één Jood in het Reichsgebied over is.

Joseph Goebbels (1897-1945), minister van propaganda onder Adolf Hitler.
Ingekort fragment uit Dagboeken 1939-1945. Vertaling Wim Sanders. Loeb, 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden