'Godzijdank, Noordin M. Top is dood'

Leider terreurgroep na jarenlange klopjacht gedood bij bestorming van zijn huis...

Van onze correspondent Michel Maas

JAKARTA Noordin M.Top, de meest gezochte terrorist van Indonesië, is dood. Applaus en gejuich stijgt op uit de zaal die tot de nok gevuld is met journalisten, als de bevelhebber van de Indonesische politie het verlossende woord spreekt. ‘Godzijdank, het is Noordin M.Top’, zegt politiechef Bambang Hendarso Danuri, en de opluchting staat op zijn gezicht te lezen. De ‘heilige vastenmaand’ had niet mooier kunnen eindigen, zegt hij, de dood van de terrorist is een waar ‘godsgeschenk’. Top is het brein achter alle grote terreuraanslagen in Indonesië van de afgelopen acht jaar, inclusief de aanslag die op 17 juli van dit jaar het leven kostte aan negen mensen, onder wie twee Nederlanders.

Top is een van de vier mannen die donderdag in de vroege ochtend bij de bestorming van een huis werden doodgeschoten. Als meteen na die actie het gerucht gaat dat hij dood zou is, wordt daaraan aanvankelijk weinig geloof gehecht. Zijn dood is al eerder gemeld, voor het laatst in augustus, na een soortgelijke politieactie. Ook toen werd een terrorist doodgeschoten en was de politie zo goed als zeker dat hij het was; maar uiteindelijk moest zij beschaamd melden dat de betreffende dode iemand anders was.

Ditmaal is het raak. Triomfantelijk toont de politiegeneraal de vingerafdrukken van de dode, omhoog, die identiek zijn aan de vingerafdrukken van Top uit het archief. ‘Negen jaar hebben wij op hem gejaagd, en aan die jacht is nu een einde gekomen’, zegt Danuri.

De generaal vertelt hoe de arrestatie van één handlanger van Top, woensdagmiddag, leidt tot het oppakken van een tweede, die de politie ten slotte leidt naar het huis waarin de terrorist zich met drie anderen heeft verstopt.

Alle vier worden zij doodgeschoten. Alleen de vrouw van een van de vier, die ook in het huis is, overleeft de schietpartij. Twee van de doden zijn ‘Aji’ en ‘Urwah’, belangrijke handlangers van Top. ‘Urwah’ geldt als zijn rechterhand, en ‘Aji’ is de belangrijkste specialist in het maken van bommen. Hun dood is een aderlating voor de terreurgroep, maar, waarschuwt de politiechef: ‘Het gevaar is nog niet geweken. Nog steeds zijn er terroristen op vrije voeten.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden