‘Godsdienst en klimaat bepalen de 21ste eeuw’

Franse president ziet terugkeer religieus besef in de samenleving...

PARIJS Godsdienst en klimaat, dat zijn de thema’s die de 21ste eeuw zullen domineren, sterker misschien nog dan de ideologieën die de vorige eeuw beheersten. Dat zei de Franse president Nicolas Sarkozy in zijn nieuwjaarstoespraak voor de diplomatieke dienst in paleis het Elysée in Parijs.

‘Een van de uitdagingen van deze eeuw is de terugkeer van het religieuze besef in alle geledingen van onze samenleving’, zei de president. ‘Dat is een onomkeerbare waarheid. Alleen de sektaristen willen haar niet zien.’

De president verwees daarmee naar een polemiek die nu al een paar weken in Frankrijk woedt. De aanleiding daarvoor is de toespraak die Sarkozy in december hield bij zijn bezoek aan paus Benedictus XVI. Hij noemde Frankrijk toen een land dat sterk geworteld is in de religie en dat daar dankbaar voor mag zijn.

Die uitspraak werd door veel criticasters gezien als een breuk met de Franse traditie van de laïcité, het principe van de absolute scheiding van kerk en staat, waaraan Fransen zeer hechten. Bij zijn bezoek aan Saoedi-Arabië, begin deze maand, ruimde Sarkozy andermaal een belangrijke plek in voor religie. Hij sprak toen van een laïcité positive.

Daar pleitte hij voor een open, tolerante benadering van godsdienst. Die positieve houding vertaalt zich bijvoorbeeld in staatssteun voor de oprichting van moskeeën. De islam is de tweede godsdienst van Frankrijk.

‘De 21ste eeuw zal godsdienstig zijn of zij zal niet zijn’, citeerde Sarkozy de Franse staatsman en schrijver André Malraux, die overigens zelf steeds heeft ontkend zoiets ooit gezegd te hebben.

Klimaatverandering, de tweede uitdaging die Sarkozy benoemde, heeft volgens hem niet alleen als gevolg dat nieuwe energiebronnen moeten worden aangeboord, maar vooral dat naar nieuwe manieren van economische groei moet worden gezocht.

De grote oliemaatschappijen moeten volgens hem een fonds creëren waaruit de armste landen hun primaire behoeften aan energie kunnen betalen. Hij riep Israël en Palestina op ‘alle risico’s te nemen om tot vrede te komen’.

Die vrede plaatste hij in het perspectief van een Unie van de landen rond de Middellandse Zee, een Frans initiatief dat deze zomer werkelijkheid moet worden.

In de woorden van de president: ‘Het is het jaar van de lancering van een groot beschavingsproject.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden