Gods toorn

Aha, dus het ligt helemaal niet aan mij. Ik heb gewoon een bug in mijn TCP/IP-stack. Download ik toch gewoon een Windows 95-patch en dan is alles weer in orde....

Volgt u het nog? Ik niet.

Vorige week werd middenin een rondje Internetten mijn beeldscherm opeens ouderwets azuurblauw en verscheen er een onbegrijpelijke mededeling uit de ingewanden van m'n computer.

Geen idee wat daar stond, maar als een gelikte Windows-pc opeens in onbeholpen computerletters iets op een kaal blauw scherm piept weet je per definitie dat het foute boel is.

Moderne computers zijn een feest zolang ze het doen, dat moet je de fabrikanten tegenwoordig toch nageven. Maar gaat er iets mis, dan spreken apparaat en gebruiker opeens volstrekt elkaars taal niet meer. De computer heeft het over errorcodes op adressen en geheugenproblemen. En ik wil dat hij weer gewoon Windows doet.

Mooi niet, dus. En hoe gaat dat bij mensen zoals ik, die denken dat een decennium achter een computer je er ook verstand van doet hebben? Die gaan sleutelen.

Eerlijk is eerlijk, daar was ik al mee bezig geweest. Zet een nieuwe computer op mijn bureau en ik moet gewoon een beetje spelen met de instellingen. Noem het het beest in mij, het is nu eenmaal niet anders.

En dus had ik de gloednieuwe pc die een week eerder was binnengedragen door een lichtzinnigheid mijnerzijds pardoes van zijn ingebouwde geluid ontdaan, en was ik sindsdien bezig daarvoor een oplossing te verzinnen. Wat niet meevalt, als je welbeschouwd geen flauw idee hebt wat je al spelend allemaal in de instelling hebt veranderd, laat staan hoe je de zaak weer moet herstellen.

En nu dat blauwe scherm me aanstaarde met die op zich al fataal ogende foutmelding, wist ik het zeker. Het was mijn eigen schuld. Gods toorn over mijn hovaardig geknutsel met de schepselen Zijns velds. Dan moet je ook maar met je ongeschoolde poten van al die delicaat gebalanceerde bits en bytes afblijven.

Ik had, redeneerde ik met steeds klammere slapen van de opkolkende paniek, ergens een geheugenadres geclaimd met mijn gehannes en nu liep daarop zelfs de hele Internet-programmatuur vast. Kortom, hoe vertel ik dat de rest van de familie. Jongens, pappa heeft de nieuwe computer binnen een week naar de haaien geknutseld?

Herstarten, hielp ordinair herstarten niet? Uit en aan verricht vaak wonderen, weten knutselaars onder elkaar. Wie vastloopt kan sowieso niet veel anders, maar gek genoeg helpt het vaak ook nog beter dan je durft te hopen.

Nu niet. Een beetje surfen wilde wel weer. Maar er ging geen dag voorbij zonder dat ik weer een paar maal in het azuur met cryptische foutmeldingen staarde. En wat ik ook met geheugenadressen schoof, het hielp allemaal geen zier.

Het is dat zo'n ding een paar mille kost, maar anders was hij zo het raam uitgegaan nog voor ik vorige week vrijdag een mailtje ontving dat opeens alles leek te verklaren. Van EuroNet. Dat er iets engs over het Internet zwerft dat iets aan TCP/IP-stacks verziekt. En dat gebruikers er wijs aan doen een patch te downloaden.

Ze hadden bij EuroNet die mededeling net zo goed in het Chinees aan me kunnen toezenden, maar een wanhopig mens grijpt alles aan. Als het Internet ziek is, en ik vlieg al surfend uit de bocht, misschien ligt het dan niet aan mij, maar gewoon aan het net.

Ik klik waar ik klikken moet om dat plakkertje op mijn lekke geheugen te plakken en zie hoe het zelf zijn weg naar de diepste krochten van de pc zoekt en zich daar nestelt.

Sindsdien geen blauw meer gezien, dus het zal wel goed zijn. Maar gerustgesteld? Ik neem me twee dingen voor. Nooit meer aan een verse pc klooien alsof ik er verstand van heb. En niemand ooit mijn benauwde avontuur vertellen. Of u het dus stil wilt houden.

Martijn van Calmthout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden