Godett eist excuses van Den Haag

De Antilliaanse premier Mirna Godett eist excuses van Den Haag voor de harde uitspraken van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie over de 'complete bestuurlijke chaos' die op de Antillen zou heersen....

Van onze verslaggever

Balkenende wilde vrijdag niet ingaan op het zoveelste conflict tussen Godett en Nederland sinds haar aantreden in augustus. De premier zei eerst te willen overleggen over de kwestie met minister De Graaf van Koninkrijksrelaties.

Godett noemt de uitspraken van Van der Knaap, maandag in de Volkskrant na terugkeer van een werkbezoek aan de Antillen, 'een dolksteek in de rug' en 'ongehoord bot'.

Volgens Van der Knaap, voormalig Antillen-specialist van het CDA, zou het niet langer zin hebben om zaken te doen met het kabinet-Godett over bestrijding van de armoede op de eilanden gezien de 'complete bestuurlijke chaos'.

De staatssecretaris pleitte ervoor rechtstreeks hulp te geven aan organisaties op de eilanden. Van der Knaap deed zijn uitspraken kort nadat minister De Graaf er niet in was geslaagd een akkoord te bereiken in Willemstad over de besteding van twintig miljoen euro voor aanpak van de armoede.

Van der Knaap verklaarde verder geschokt te zijn over de rechtszaak tegen FOL-leider Anthony Godett.

'Als zelfs maar de helft van de beschuldigingen waar is, is het verschrikkelijk', aldus de staatssecretaris over de corruptieaanklachten tegen Godett. De rechtszaak tegen de FOL-leider wordt maandag weer hervat. Premier Godett is gepikeerd omdat Van der Knaap volgens haar geen woord van kritiek uitte tijdens zijn kennismakingsbezoek op Curaçao.

Godett: 'Ik betreur dit. We hadden een gesprek van circa vijftien minuten. Dat verliep prima. Geen moment hebben we het over de armoede gehad.' Zowel De Graaf als Van der Knaap wilden vrijdag niet reageren op de boycot. Wel benadrukte een woordvoerder van Van der Knaap dat de staatssecretaris juist was geciteerd.

Sinds haar aantreden heeft de emotionele Godett, die nauwelijks politieke ervaring heeft, diverse malen geïrriteerd gereageerd op Nederlandse politici en journalisten. In oktober dreigde ze haar bezoek aan Den Haag af te zeggen omdat twee van haar ministers niet 'met respect' waren ontvangen in Den Haag. Ook liep ze kwaad weg uit een persconferentie in Willemstad uit onvrede over de aanwezigheid van een tv-ploeg van 2 Vandaag. 'Ik laat mij niet beledigen', aldus de premier toen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden