Godefroot twijfelt tussen cynisme en enthousiasme

Blijdschap en cynisme streden om voorrang bij Walter Godefroot nadat Erik Zabel in Charleroi als winnaar onder het finishdoek was doorgeraasd....

Van onze verslaggever

Jaap Visser

CHARLEROI

Ondanks een klassering in de Top-10 van het UCI-klassement, de wereldranglijst van het fietsen, kwam Telekom niet door de eerste Tourselectie. De Société die de Ronde van Frankrijk in elkaar draait, passeerde de succesvolle Duitse formatie in een vlaag van patriotisme. Zo kreeg het kleine Franse Chazal een invitatie voor de Tour, terwijl het grote Telekom tot de afvallers behoorde.

Nadat Godefroot stampvoetend bij Tourdirecteur Leblanc was binnengelopen, kwam het tot een bespottelijk compromis. De Société zou plaats inruimen voor een 21ste ploeg, mits Telekom bereid zou zijn voor drie weken samen te smelten met een andere afvaller, ZG-Selle Italia.

Godefroot en zijn Italiaanse collega Giovanni Savio gingen schoorvoetend akkoord zodat het peloton werd uitgebreid met een wel erg bont vreemdelingenlegioen. Vijf Duitsers plus een Oekraïner van Telekom, en twee Italianen plus een Colombiaan van ZG fietsen in hun eigen shirt. Dat is even wennen.

Zo reed Nelson Rodriquez, Cacaito, Cacaoboontje voor Godefroot, al een keer een van zijn eigen ploegmaten van de sokken. Het Colombiaantje heeft duidelijk z'n draai nog niet gevonden in het fusieclubje en zoekt onzeker zijn weg naar de bergen, het terrein waar hij thuishoort.

Drie keer al sloeg Rodriquez in de eerste Tourweek tegen het asfalt zodat hij volgende week bont en blauw en met een gekwetste knie de Alpen intrekt. Tijdens de ploegentijdrit van dinsdag moest Godefroots troef voor het algemeen klassement door zijn makkers op sleeptouw worden genomen. 'En omdat dat ook gebeurde, durf ik te zeggen dat al die individuen toch oog hebben voor het algemeen belang', aldus de ploegleider.

Het argument van Leblanc om Telekom aanvankelijk uit de Tour te weren, waren de povere prestaties van de Duitse miljoenenploeg in de maanden mei en juni. Godefroot: 'Maar toen hebben we ons juist wat weggestoken omdat we in voorbereiding reden op de Tour. Wij gingen ervan uit dat we ons niet druk hoefden te maken over een selectie omdat wij bijzondere resultaten konden overleggen uit het voorseizoen.'

Hoewel hij ervoor wil waken Leblanc en diens companen tegen zich in het harnas te jagen, noemt Godefroot de handelwijze van de Société niet te vatten. 'De Tour is een commercieel bedrijf geworden dat mondiale uitstraling wil. Telekom is een gigant met 230duizend werknemers die heel veel geld in het wielrennen wil stoppen en voor enorm veel publiciteit kan zorgen.

'Maar als de wielerploeg van zo'n grote sponsor niet aan de Tour mag meedoen, is het meteen afgelopen. Op de dag dat we niet door de eerste selectie kwamen, kreeg ik meteen de marketingbaas van Telekom op m'n dak. Die zei: ik betaal jou voor een ploeg die in de hoogste divisie moet spelen en nu, halverwege het seizoen, word die ploeg teruggezet naar de tweede divisie. Kun je me misschien uitleggen waarom? Dat kon ik dus niet.'

Maar nu de naam Telekom toch op het affiche van de Tour de France prijkt en Zabel gisteren de sponsor kietelde met een ritzege is het hoofd marketing een tevreden man die zijn superieuren zal adviseren nog maar even in het fietsen te blijven investeren. Volgens Godefroot bestaat er zelfs een gerede kans dat zijn ploeg zich volgend seizoen flink kan versterken.

Het op handen zijnde samenwerkingsverband tussen de telecommunicatiebedrijven van Duitsland en Frankrijk maakt een gecombineerde wielerploeg met grote namen mogelijk. In het hoofd van Godefroot zit al een rijtje namen waarvan de voormalige Vlaamse klassiekerkoning er gisteren twee liet vallen: Zberg en Rué.

De triomf van Zabel in Franstalig België kwam voor Godefroot als geroepen. 'Misschien dat ik nu eindelijk een beetje rustiger word. Ik heb de eerste dagen van de Ronde humeurig en boordevol stress in de auto gezeten. De onzekere situatie rond de ploeg deed me geen goed. Ik was bang dat mijn nervositeit op de renners zou overslaan.'

Sprinter Zabel was drie keer vergeefs in stelling gebracht, maar op zijn 25ste verjaardag maakte de vierdejaars prof uit Berlijn het karwei dan toch af. Dankzij de nederige opstelling van Olaf Ludwig die in Zabel zijn opvolger zegt te hebben gevonden.

Godefroot noemt de oud-staatsamateur uit de voormalige DDR een faire prof. 'Iemand die perfect zijn mogelijkheden, maar vooral zijn onmogelijkheden inschat. Toen Ludwig eind vorig seizoen op contractbespreking kwam, realiseerde hij zich dat hij z'n topsnelheid had verloren. Hij kon daarom niet langer vragen wat hij wilde en heeft zichzelf toen verkocht als een knecht, weliswaar een luxe-knecht, maar toch, een knecht. Het siert zo'n grote renner dat hij zich niet te klein voelt om nu een ander naar de meet te brengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.