Goddelijke huwelijken

Het huwelijk tussen neef en nicht is geen uitvinding van de oosterse mens. Bij de Romeinen en Grieken kwamen dergelijke huwelijken als eerste voor, daarom zagen zij de eraan gepaard gaande schade eerder dan alle andere volkeren....

In die tijd onderhielden ze innige contacten met hun goden: de goden van de literatuur, de goden van de architectuur, de goden van de neven en nichten. Maar hoe kwam het dat ze een paar duizend jaar geleden zonder erfelijkheidsleer begrepen dat een huwelijk tussen een nicht en een neef schade aan de nakomelingen kan toebrengen? Waarschijnlijk door te kijken, goed te kijken, te vermoeden en logisch na te denken.

Ondanks deze kennis bleven westerse beschavingen nog eeuwen huwelijken tussen bloedverwanten voltrekken. Dit kwam met name door de rijken, door koningen en monarchieën, die de eer, de macht en het grote geld binnen hun eigen familie wilden houden.

In oosterse culturen heeft men het unieke van dergelijke huwelijken ook altijd geprezen. De oosterse mens heeft zich op de bijzondere genen geconcentreerd, niet op de slechtere genen. Hij geloofde dat er supertalenten en mooiere mensen werden geschapen door deze verbintenissen.

Er luidt in het oosten een oud gezegde dat iedereen kent: ‘Het huwelijkscontract tussen nicht en neef is in de hemel gesloten.’

De machtige oosterse monarchieën hebben dit begrip vast en zeker overeind gehouden. Koningen konden niemand anders dan zeer nauwe bloedverwanten vertrouwen. Die angst is alom in de mens aanwezig geweest, zowel in de oeroude westerse als oosterse koninkrijken komen voorbeelden voor van koningen die met hun zussen geslapen hebben om zuivere opvolgers van eigen bloed te verwekken.

In de islamitische wereld heeft deze traditie door de profeet Mohammed een nieuwe wending gekregen. Om de heiligheid binnen de familie te houden, gaf Mohammed zijn lievelingsdochter Fatima aan zijn jonge neef Ali en zei: ‘Het is een door God geprezen huwelijk.’

Ali werd later de heilige Ali en Fatima werd de heilige Fatima. Zij brachten twee zonen voort: Hassan en Hussein. Deze vier bloedverwanten hebben het fundament van het sji’itische geloof gelegd.

Het aantal huwelijken tussen neef en nicht daalt in de grote steden van veel islamitische landen, men keurt het duidelijk af. Maar het zal nog lang onmogelijk blijven om het wettelijk te verbieden.

Waarom deze tekst? Ik kom uit een oude traditionele familie waar men vroeger de sterke neiging had om naam en faam binnen de familie te houden.

Inteelt geeft aanleiding tot genetische fenomenen. In mijn grote, bijzondere familie hebben mijn voorouders door zulke door God gezegende huwelijken zeer uiteenlopende familieleden voortgebracht. We hebben zowel buitengewoon mooie vrouwen als lelijke tantes in de familie gehad. We hebben zowel superslimme jongens en meisjes als dwaze mannen in de familie gehad. Er waren zeer intelligente jongens die niets anders konden dan lezen en ongelooflijk rekenen.

We hadden grote namen, van dichters tot staatsmannen, maar ook blinden, doven. Mijn vader was doof en kon ook niet praten. Hij was mijn pijn.

Verbied zulke goddelijke contacten, maar laat me in mijn slaap mijn dove vader omhelzen. Hij was een bijzonder product van een fout huwelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden