‘God voorziet in ongedeeld Jeruzalem’

Tijdens de tweede intifada is de vriendschap tussen Israëlische zionistische joden en zionistische christenen uit de VS inniger geworden. Zondag vierden ze op ‘God TV’ hun verbond....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

‘Ik wil geen lege stoelen zien, amen’, zegt de toneelmeester als hij uitlegt dat God TV de gebedsdienst vanuit Jeruzalem wereldwijd uitzendt. Via 438 miljoen tv-toestellen kan van Australië tot Amerika meegebeden worden. De missie van het Britse tv-station: ‘Scherm voor scherm dringt God TV vijandig gebied binnen’.

Het is de ‘Dag van het gebed voor de vrede van Jeruzalem’, een initiatief van Amerikaanse evangelische christenen, omarmd door rechtse Israëlische politici. Het zijn de bondgenoten voor het Grote Israël, tussen de Middellandse Zee en de Jordaan. Met gebeden, muziek en dans vieren de zionistische joden en de zionistische christenen zondag hun vriendschap, die vooral in de jaren van de tweede intifada inniger is geworden.

De loco-burgemeester van Jeruzalem, Yigal Amedi, is er. Sovjetdissident en tegendraads Knesset-lid Nathan Sharansky is er ook – ‘Jeruzalem is de stad van vrede, niet de stad van verzoening.’ En dominee Robert Stearns is er – ‘Laat God opstaan en zijn vijanden vernietigen.’ Stearns zit in de top van de koepelorganisatie Christenen Verenigd voor Israël, die naar eigen zeggen 40 miljoen Amerikaanse christenen vertegenwoordigt met haar lobbywerk in Washington.

De vrede van Jeruzalem behelst geen VN-resoluties, Oslo-akkoorden of Routekaarten, het is het ‘hemelse vredesplan van God’, vertelt dominee Robert Stearns de tweehonderd gelovigen die zijn samengekomen binnen de eeuwenoude stadsmuren van Jeruzalem.

Het plan van God voorziet in een ‘ongedeelde stad’ en niet in een Israëlisch westen en een Palestijns oosten, zoals op de tekentafels van professionele onderhandelaars is bedacht. Twee ‘donkere krachten’, zegt dominee Stearns, strijden tegen Gods wil: de radicale islam, die Israël van de kaart wil vegen, en het radicale secularisme, dat Israël een onrechtvaardige vrede wil opleggen. Zijn eindtijd-theologie schrijft voor dat de Messias pas terugkeert op aarde als de joden een ongedeeld Jeruzalem en het gehele door God aangewezen land bewonen, dus ook de bezette Westoever en de Gazastrook.

Twee Israëlische partijen lopen voorop in het aanknopen van banden met de ‘christen-zionisten’ in de VS: Likud en Yisrael Beitenu. Het zijn momenteel oppositiepartijen. Maar mocht het wankele kabinet-Olmert vallen, dan winnen zij volgens alle peilingen de verkiezingen. De oppositieleiders herhalen steeds dat de raketten van Hezbollah en Hamas aantonen dat terugtrekkingen Israël geen soelaas bieden.

‘Wij, de volken die in de Bijbel geloven, hebben twee vijanden’, zegt ook Yuri Shtern, vooraanstaand Knesset-lid van Yisrael Beitenu. ‘De onheilige alliantie van extreme secularisten en radicale moslims. Zij willen Israël vernietigen en dat zou de doodsklap zijn voor het christendom.’ Gejuich van de tribunes is zijn deel.

Amerikaanse christelijke toeristen moedigen hem aan in zijn toespraak – het christendom wordt belaagd! Geen aandacht is er voor het slot van de eindtijd-theologie, dat voorspelt dat bij de wederkomst van Christus een deel van de joden zich bekeert, terwijl de anderen sterven in het armageddon. Het is van later zorg.

De groeiende invloed van de evangelische protestanten in de VS, Israëls belangrijkste bondgenoot, zette het Israëlische parlement er in 2004 toe aan een commissie op te richten die de banden met christelijke zionisten aanhaalt. De Amerikaans historicus Walter Russell Mead legt in het laatste nummer van het tijdschrift Foreign Affairs bloot hoe die in de laatste decennia de liberale stromingen hebben overvleugeld. In dat krachtenspel ligt de oorzaak van de bijna onvoorwaardelijke Amerikaanse steun voor Israël in de afgelopen jaren.

Naast de synthesizer van het popcombo dat de slotgebeden begeleidt, ligt een sjofar, een traditionele joodse trompet gemaakt van een ramshoorn. Dominee Stearns sluit de bijeenkomst af. ‘Ik blaas drie keer en dan wil ik dat jullie Gods lof uitschreeuwen. Dan blázen we niet de sjofar, dan zíjn we de sjofar.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden