GOD EN DE HOMO'S '

IK BEN de Here. En gij zult geen gemeenschap hebben met een die van het mannelijk geslacht is zoals men gemeenschap heeft met een vrouw: een gruwel is het....

'De Here sprak tot Mozes: Tot de Israelieten zult gij zeggen: () Een man die gemeenschap heeft met iemand van het mannelijk geslacht, zoals men gemeenschap heeft met een vrouw, beiden hebben een gruwel gedaan, zij zullen zeker ter dood gebracht worden, hun bloedschuld is op hen' (Levithicus 20, 13).

'Eveneens hebben de mannen de natuurlijke omgang met de vrouw opgegeven, en zijn in wellust voor elkander ontbrand, als mannen met mannen schandelijkheid bedrijvende en daardoor het welverdiende loon voor hun afdwalingen in zichzelf ontvangende.' (Brief van Paulus aan de Romeinen 1, 27).

Boeken met dergelijke teksten zijn in ons land vrijelijk te koop, en wie zich tot deze opvattingen bekeert loopt geen kans het land uitgezet te worden. Er kan geen enkel misverstand zijn: in het boek Levithicus wordt homoseksualiteit in één adem behandeld met seks met dieren. Het wordt gruwelijk en schandelijk genoemd. De Bijbel is er heel duidelijk over dat dit soort gedrag niet onbestraft mag blijven, en het boek roept op tot een behoorlijke strafmaat: de doodstraf!

En voor wie zou willen beweren dat we de ruwheid van het Oude Testament met een korreltje zout moeten nemen omdat na de komst van Jezus een nieuwe wind is gaan waaien, is er de brief van de apostel Paulus. Inderdaad is die minder expliciet over het exacte soort geweld waartoe wordt opgeroepen, maar dat homoseks een gerechte grond vormt voor wat dreigend wordt omschreven als het 'welverdiende loon', dat is duidelijk.

Deze teksten zijn uiterst kwetsend en discriminerend voor homo's, door het woordgebruik (gruwel, schandelijkheid), en doordat homoseks direct vergeleken wordt met seks met dieren. Niet alleen dat, ze roepen, vooral in Levithicus 20 vers 13, duidelijk op tot zwaar lichamelijk geweld. Ik denk dat een imam die de strekking van de tekst van Levithicus voor het tv-programma Netwerk geciteerd zou hebben, een veel grotere kans op strafbaarheid gehad zou hebben dan de man die beweerde dat homoseksualiteit een ziekte en een bedreiging voor de samenleving is.

Er was dan ook bij de politiek sprake van overreactie, door meteen te dreigen met strafrecht en uitzetting. Er is onder sommige Marokkaanse jongeren sprake van onacceptabel gedrag tegenover homo's, en de pers wist slim een verband te leggen met de opvattingen van imams, maar dat verband is erg indirect. De gretigheid om de islam hier te veroordelen was wel wat dubieus.

Leen van Dijke van de RPF is een paar jaar geleden vervolgd, niet omdat hij opriep tot geweld tegen homo's, en zelfs niet omdat hij de discriminerende passages uit de Bijbel met instemming citeerde. Wat hij had gezegd in een interview was dat hij er moeite mee had om selectief te winkelen in de Bijbel. Want, zei Van Dijke, als de Bijbel zegt dat je niet mag stelen en dat homoseksualiteit verboden is, wie ben ik dan om te zeggen: dat eerste verbod neem ik wel serieus en dat tweede niet. Daar werd in de pers al snel van gemaakt dat Van Dijke homo's met dieven zou vergelijken, iedereen papegaaide dat na, en toen had je de poppen weer aan het dansen.

Natuurlijk zou ik hopen dat er een dag kwam dat aanhangers van alle godsdiensten ophielden zich te beroepen op de teksten van hun heilige boeken. Dat zijn allemaal boeken die geschreven zijn door mensen, boeken die een beeld geven hoe er duizenden jaren geleden door simpele nomaden over bepaalde zaken werd gedacht. Door die boeken als 'Woord van God' te bestempelen maak je het leven voor jezelf erg ingewikkeld, en soms, zoals in dit geval, kwets je daarmee ook anderen.

Maar ik zou ook hopen dat er een dag kwam dat iedereen eens ophield kwetterend tegen het behang te vliegen elke keer dat iemand iets zei dat niet honderd procent politiek correct is. Dat niet elke keer de strafrechter eraan te pas hoeft te komen als iemand zijn eerlijke mening geeft. Nog maar één generatie geleden werd homoseksualiteit door een grote meerderheid van de bevolking onwenselijk gedrag gevonden. Mensen vonden het vies en voos, tegennatuurlijk, en veel religieuze mensen vonden dat het zondig was. Die houding is in een noodtempo omgeslagen, gelukkig, maar je kan toch niet verbaasd zijn dat nog niet iedereen heeft aangepikt. Laat de homobeweging van Nederland, die er nooit vies van was om de truttige burgerij te schokken, zichzelf nu ook niet zo snel gekrenkt tonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden