God creëert geen halve wonderen

Santa Cruz De regering van president Sebastián Piñera heeft de bevrijding van de Chileense kompels omgedoopt tot 'Operación San Lorenzo', naar de beschermheilige van allen die ondergronds moeten ploeteren. De reddingscapsule heet 'Phoenix', zoals de Griekse vuurvogel die uit zijn eigen as weet te herrijzen. Het is tekenend voor het mengsel van religie en mythologie waarmee het avontuur van de mijnwerkers is omgeven.

Een belangrijk terugkerend woord in de commentaren op het epische verhaal van de 33 Chileense kompels is 'wedergeboorte'. Vlak voor de bevrijdingsoperatie begon, bekende de minister van Volksgezondheid Jaime Mañalich dat een lek in de schacht was ontdekt.


Mañalich maakte zich geen zorgen over het risico, maar waagde zich aan een poëtische metafoor: 'Het sijpelende water betekent dat de mijn huilt, omdat de kompels haar baarmoeder verlaten. Ze kan de wedergeboorte niet tegenhouden.'


De familieleden noemen zonder uitzondering de bevrijding van hun dierbaren 'een kans voor de herrijzenis van het gezinsleven'. Een geestig detail in dit verband is dat de mijnwerkers inderdaad legaal opnieuw geboren zullen worden. Ze werden op 5 augustus, toen de mijn instortte, als vermist opgegeven. Ze zullen zich na hun bevrijding opnieuw moeten laten inschrijven bij de burgerlijke stand, om hun 'identiteit en status als levende personen' terug te krijgen.


Alan García, president van Chili's buurland Peru, sprak zijn collega Piñera dinsdag rond middernacht bemoedigend toe over de telefoon: 'De ontdekking dat de mijnwerkers in leven waren, was een mirakel. De bevrijding wordt een succes, want God creëert geen halve wonderen.' Heel Chili is trots op de kompels, op de ingenieurs die hebben gestreden om ze te bevrijden en op de regering die de grootste reddingsoperatie uit de mijnbouwgeschiedenis op poten zette. Chileense vlaggen wapperen al wekenlang in alle straten van Copiapó, op 68 kilometer van de San José-mijn. De mijnwerkers brachten de laatste uren voor hun bevrijding door met het signeren van tientallen exemplaren van de nationale driekleur die bedrijven en organisatie hun hadden toegestuurd. Toen de eerste kompel gisteren bovenkwam, werden ballonnen losgelaten en klonken in het hele land kerkklokken op bevel van Piñera.


'De hele wereld deelt de vreugde van de 33 mijnwerkers en de 17 miljoen Chilenen', zei de president gisteren. 'Noch de kompels, noch Chili zullen ooit dezelfden zijn. We hebben een les geleerd: met de hulp van God zijn we tot grootse dingen in staat.' Het Zuid-Amerikaanse land kreeg dit jaar zware klappen. De nasleep van de verwoestende aardbeving en tsunami van 27 februari is lang en pijnlijk, vooral voor de duizenden die nog altijd dakloos zijn. De bevrijding van de kompels wordt werkelijk beleefd als een wederopstanding. Piñera's populariteit is de laatste twee maanden met 15 procentpunten gestegen. En de recentste economische cijfers zijn miraculeus. Voor dit jaar wordt een groei van ruim 6 procent verwacht. 'Met dit tempo kloppen we over vijf jaar aan de deur van de eerste wereld', verklaarde Piñera onlangs.


Het Chileense epos van tegenspoed, duisternis, loutering en herrijzenis heeft mensen uit alle windrichtingen op aarde ontroerd. Talloze nationale en internationale journalisten volgden rond de San José-mijn het moment toen de Phoenix aan de oppervlakte verscheen en de eerste kompel, Florencio Ávalos, uit de reddingscabine stapte. Vervolgens slaagden ze erin de magie te verpesten door te trekken, te duwen en te slaan om Ávalos te kunnen interviewen. Niettemin zei Lilian Ramírez, echtgenote van mijnwerker Mario Gómez, te geloven dat de aanwezigheid van de journalisten 'van de hele planeet' een diepe religieuze betekenis heeft. 'Het aantal kompels is 33, de leeftijd van Christus. Ik denk dat ze zijn uitverkoren om de wereld te verenigen', aldus Ramírez gisteren.


Psychologen hopen dat de mijnwerkers snel herstellen en weer met beide benen stevig op de grond komen te staan. Maar waarschijnlijk zal de religieuze en mythologische heldenstatus de kompels hun hele leven blijven achtervolgen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden