Go-area

Genoeg gemekkerd over de Bijlmer. Elvira Sweet is acht jaar stadsdeelraadvoorzitter geweest. Bij wijze van afscheid neemt ze Pay-Uun Hiu mee op sleeptouw, en laat ze zien wat er wél mooi is in Zuidoost....

Over de Bijlmer wordt genoeg geschreven. Maar zelden lees je dat er ook plekken zijn waar je gewoon lekker kunt koffiedrinken, eten en wandelen – zonder spuiten, snuiven, slikken of schieten. Voor Bijlmerbewoners, maar zeker ook voor nieuwsgierige dagjesmensen op zoek naar een ander Amsterdam.

De laatste vijftien jaar heeft zich in het gedeelte tussen de vier snelwegen A1, A2, A9 en A10 één van de grootste stadsvernieuwingsoperaties van Nederland voltrokken. Hoge flats zijn vervangen door kleinschalige wijken met laagbouw, eengezinswoningen en maisonnettes. Lugubere parkeergarages zijn voor een groot deel verdwenen. Langs Bijlmer Arena, nu een druk trein- en metrostation met futuristisch aanzien, groeide een mega-uitgaanscentrum met de Arena, de Heineken Hall en de Pathé-bioscopen.

Aan de andere kant van de Bijlmer werd de Ganzenhoefbuurt aangepakt: het metrostation vernieuwd, het winkelcentrum opgeknapt. Nu is winkelcentrum Kraaiennest aan beurt. Om de zoveel weken werd wel weer iets nieuws geopend. En meestal gebeurde dat in de flamboyante aanwezigheid van Elvira Sweet, de stadsdeelraadvoorzitter van Zuidoost.

‘Je kunt me gerust het symbool noemen van de nieuwe Bijlmer’, zegt de PvdA-politica die in 2001 zelf een huis kocht in één van de nieuwbouwprojecten in de F-wijk. ‘Echt, ik heb zó veel openingen verricht. Dit hele plein was er ook niet toen ik in 2002 begon.’ Met ‘dit hele plein’ bedoelt ze het Anton de Komplein, waar ze vanuit haar hoekkamer in het stadsdeelkantoor riant uitzicht heeft over het Bijlmersportcentrum, de grote stenen trappen die ook dienst kunnen doen als tribune, het grote plein waar op maandag en donderdag markt is, en het winkelcentrum Amsterdamse Poort.

‘Tot mijn grootste ambities’, zegt Sweet over haar twee ambtstermijnen, ‘ hoorden leuk en gezellig.’ Dat klinkt als een luxeprobleem in een grootstedelijke wijk met ruim 80 duizend inwoners uit 130 nationaliteiten van wie een onevenredig groot deel tot de sociaal zwakkere groeperingen behoort. En natuurlijk hebben zaken als bestrijding van armoede, aanpak van drugsoverlast, huiselijk geweld en veiligheid ook bij Sweet voorrang. Maar voor haar zijn knusse buurtkroegjes, restaurantjes, terrassen en andere plekken voor het aangenaam verpozen net zo belangrijk voor het succes van de Bijlmer.

Wat is er van de ambitie ‘leuk en gezellig’ terechtgekomen? Zo vlak voor haar afscheid – op 25 maart – laat Sweet haar favoriete plekken in haar Bijlmer zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden