Gnuiven om Murdochs aanvaringen

De drie grote tv-maatschappijen in Amerika (ABC, CBS, NBC) zullen binnenskamers ongetwijfeld gnuiven over de schermutselingen tussen mediamagnaat Rupert Murdoch en de autoriteiten....

The Guardian

NEW YORK

Toen Murdoch zijn avonturen op de Amerikaanse markt begon, ruilde hij zijn Australische paspoort in voor een Amerikaans. De Amerikaanse wet schrijft namelijk voor dat een buitenlander niet meer dan 25 procent mag bezitten van een omroepbedrijf. De Federale Commissie voor Communicatie (FCC) gaf Murdoch haar zegen, zodat de concurrentie met de Grote Drie kon beginnen. De FCC is nu echter bezig de zaak opnieuw te bekijken, omdat Murdoch haar een rad voor de ogen zou hebben gedraaid.

Lawrence Tisch, president van CBS, toonde zich onlangs vol leedvermaak over Murdochs tegenslag. Maar gezegd moet worden dat hij nog steeds de slagen voelt die hem door Murdoch zijn toegebracht. Vorig jaar kaapte Murdoch voor het bedrag van drie miljard gulden de rechten weg die CBS had op het uitzenden van de Amerikaanse football-competitie.

Aanvankelijk ging het heel behoorlijk met Fox, maar vorig jaar werd duidelijk dat de groei onvoldoende was. Het afgelopen seizoen daalden de kijkcijfers drastisch. In december bracht Murdoch de Amerikaanse tv-wereld in rep en roer door de rechten voor het football te verwerven, die veertig jaar lang bij CBS hadden berust. Murdoch zou de liefde van de Amerikanen voor deze sport gaan gebruiken om zo veel mogelijk lokale zenders naar Fox te lokken.

Een paar weken geleden bleek die strategie inderdaad vruchten af te werpen. Murdoch tekende een overeenkomst met de New World Communications Group van de financier Ronald Perelman: twaalf stations van New World, waaronder die in steden als Dallas, Detroit en Atlanta zullen overstappen van de Grote Drie naar Fox, negen daarvan hadden contracten met CBS.

Twaalf stations. Het klinkt niet als een enorm aantal, maar het zou toch wel eens kunnen zo zijn, dat Murdoch de Amerikaanse tv-wereld op zijn kop heeft gezet. Normaal gesproken vullen de kleinere, lokale en regionale stations een groot deel van hun zendtijd met landelijke programma's (nieuws, sport, amusementsprogramma's) en tot dusver hadden ze daarbij nauwelijks andere keuzen dan de Grote Drie. Daar is nu Fox bijgekomen. Door met New World in zee te gaan heeft Murdoch het aantal met Fox verbonden omroepen tot 184 kunnen uitbreiden. Daarmee is hij niet al te ver uit de buurt van de 206 van CBS.

Het zouden dus mooie dagen voor Murdoch moeten zijn. In plaats daarvan zit hij nerveus af te wachten hoe de uitspraak van de FCC zal uitvallen. De FCC heeft zich in het bijzonder geërgerd aan de onthulling dat 99 procent van de ruim een miljard gulden die Murdoch in 1985 neertelde voor de zes stations, afkomstig waren van News Corp uit Sydney, waarvan Murdoch de baas is.

Intrekken van zijn zendmachtiging zou een wel heel extreme stap zijn en algemeen wordt aangenomen dat de FCC zoekt naar minder ingrijpende maatregelen. Zo zou Murdoch opdracht kunnen krijgen Fox zo te herstructureren dat het aandelenbezit van News Corp van 99 procent tot 25 zou worden ingekrompen en dat Murdoch er meer eigen geld in zou steken. Murdoch zou dan geld kunnen lenen van News Corp, een move die is toegestaan, ook volgens de regels van de FCC. Dan zou Murdoch toch nog degene zijn die het laatst lacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden