Gnocchi met peen

Vraag in een willekeurig AH-filiaal of er nog gnocchi zijn - het schap was leeg - en de medewerkster die de zuivelschappen bijvult krijgt een blik in de ogen van 'kan je dat drinken?'....

Nanda Troost

Het was voor een avondje gemakkelijk. Met een zelfgemaakt groentensausje erbij (gesnipperd uitje, half doosje in plakjes gesneden kastanjechampignons, blokjes ham, paar handen erwten (diepvries), blikje tomatenpuree erdoor, en deze saus met wat scheuten koffiemelk erdoor roeren tot soepeldunne saus).

Maar ja, de gnocchi waren op. Dus toch maar weer zelf aan de slag. Met een nieuwe variant: gnocchi met peen. Voor vier tot zes personen.

Maak een pond peen schoon, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met een beetje zout gaar. Doe hetzelfde met 300 gram aardappels. Giet af en pureer alles, bijvoorbeeld met een vork, of met de keukenmachine. Roer er 200 gram bloem en een middelgroot ei door en kneedt tot een soepel deeg. Voeg zonodig een scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper uit de molen en nootmuskaat.

Draai van dit 'beslag' kleine balletjes en druk ze een beetje plat met een vork. Bestrooi ze met wat bloem en laat ze rusten.

Voor een bijpassende saus: verwarm twee eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan. Bak hierin twee in stukjes gesneden rode paprika's. Voeg een halve deciliter room toe en verdun deze saus met een flinke scheut water. Laat een minuut of twintig op laag vuur doorkoken. Gebruik de staafmixer om er een gladde saus van te maken.

Breng in een ruime pan water aan de kook. Kiep de gnocchi er voorzichtig in. Ze zijn in een minuut of vijf gaar.

Giet ze af. Roer ze los met 20 gram boter. Roer de saus erdoor. Meteen opdienen. Bestrooi met parmezaanse kaas. Alleen barbaren strooien met een busje fabriekskaas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden