GN'ers

Fijn om er een flink aantal van in je buurt te hebben, Gewone Nederlanders, maar juist omdat ze daar zo ruim voorradig zijn, hoef je ze niet ook nog eens elke dag op tv te zien....

Oké, in Pauw & Witteman komt nog wel eens een intrigerende persoonlijkheid voorbij, mits die ten minste mediageniek genoeg is en in hapklare tv-taal kan praten. En af en toe zie je dan op een stille zondag een documentaire over of een portret van een schrijver, wetenschapper, ondernemer of kunstenaar. Maar verder is de zendtijd van Hilversum toch grotendeels voorbehouden aan televisie over en voor GN’ers.

Hun familieperikelen, hun huishoudens, hun ziekten, hun psychische ongemakken, hun relaties en andere besognes: met name bij de KRO, de NCRV, RTL en de EO krijgen ze er al jaren maar geen genoeg van om er realityseries omheen te bakken. De ene leunt wat meer op het emo-effect dan de ander. Maar alle hebben ze geen andere intentie dan die dat we voor de duur van een half uur lichtjes worden geraakt door de authenticiteit van al die gewoonheid. Als kijkervaring is het net zoiets als funshoppen bij, zeg, de Zeeman.

Het GN-genre is intussen een dermate gemakzuchtige invuloefening geworden, dat het wachten thuis alleen nog was op het moment dat twee publieke omroepen op precies hetzelfde idee voor een nieuw GN-programma zouden komen. Dat is dit tv-seizoen werkelijkheid geworden. Achter de voordeur van de NCRV (Ned. 2) en Yvon in de buurt (Ned. 1) van de KRO kloppen beide bij GN’ers in Nederlandse straten aan om te vernemen hoe buren anno 2008 met elkaar leven en hoe hun onderlinge betrokkenheid kan worden versterkt.

Over Achter de voordeur schreef ik al, de eerste drie afleveringen van de KRO-serie met Yvon Jaspers zag ik deze week. Och ja, het was weer hartverwarmend om te zien hoe Jaspers het (net als Bromet, Linssen, Gordon, Froger, Man bijt hond, Deckers enz.) met al haar empathische vermogen opnieuw voor elkaar krijgt om de GN’er geheel als zichzelf aan de rest van Gewoon Nederland te tonen. Maar, in hemelsnaam: kan het bij de publieke omroep niet ietsje ambitieuzer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden