GM schrapt 30 duizend banen

General Motors, de grootste autofabrikant ter wereld, gaat zwaarder saneren dan het eerder van plan was. GM-topman Rick Wagoner maakte maandag op een persconferentie in Detroit bekend dat de autofabrikant de komende drie jaar dertigduizend banen zal schrappen....

Bloomberg

De ingreep moet de kosten van General Motors blijvend met7 miljard dollar per jaar verlagen. De autofabrikant reduceertde productiecapaciteit met een miljoen auto's. De resterendecapaciteit is goed voor 4,2 miljoen auto's per jaar.

In juni van dit jaar schatte Wagoner het aantalarbeidsplaatsen dat verloren zou gaan nog op 25 duizend. MaarGM ziet geen andere mogelijkheden dan dieper te snijden, nu deverliezen zich ophopen. Tot nog toe heeft General Motors dit jaar4,8 miljard dollar toegelegd op de activiteiten inNoord-Amerika.

General Motors verliest steeds meer terrein aan concurrentenals Toyota. Het marktaandeel in de VS is gedaald tot het diepstepunt in tachtig jaar. In de eerste tien maanden van dit jaar kwam26 procent van alle verkochte auto's in Noord-Amerika uit defabrieken van General Motors. In 1962 was dat nog 51 procent.

Vertegenwoordigers van de UAW, de machtige vakbond in deauto-industrie, reageerden gelaten op de saneringsplannen. 'Alsze de auto's niet kunnen verkopen, zie ik niet hoe ze defabrieken kunnen openhouden', aldus Al Benchich, voorzitter vande plaatselijke afdeling van UAW bij een GM-fabriek voorversnellingsbakken.

Daar ziet het voorlopig ook niet naar uit. In oktober van ditjaar daalden de verkopen van GM met 26 procent. Vanaf het beginvan dit jaar verwachtten analisten dat topman Wagoner hard zouingrijpen. In afwachting van het definitieveherstructureringsplan daalde de koers van GM op Wall Street ditjaar met 40 procent. Afgelopen vrijdag veerde de koers even op,nadat Wagoner had ontkend dat GM uitstel van betaling zouaanvragen. Aanvankelijk steeg de koers maandag, maar beleggersbedachten zich. De koers sloot met 1,95 procent verlies.

Wagoner heeft beleggers bezworen dat hij een eind zal makenaan de verliezen. GM heeft deze maand van de UAW al belangrijkeconcessies losgekregen. Zo gaat de vakbond akkoord met een forsevermindering van de 5,6 miljard dollar die GM jaarlijks kwijtis aan de gezondheidsverzekering van zijn huidige werknemers ende gepensioneerde werknemers.

Een maand geleden zinspeelde Wagoner ook voor het eerst op deverkoop van de verzekeringstak van GM, het meest winstgevendedeel van het concern.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden