Glow-in-the-dark Madonna brengt licht in de Ardennen

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Een goddelijk mirakel, of toch een chemische reactie? Die vraag houdt de Belgen al een week in de ban, nu in het Ardense dorpje Jalhay een lichtgevend Mariabeeld is opgedoken.

Gelovigen komen het beeldje met honderden tegelijk aanbidden. De autoriteiten zijn sceptischer: zij hebben een team wetenschappers gevraagd het beeld te onderzoeken.

Het begon met een onopvallend Mariabeeld in de hoek van de keuken van Daniel en Nadia Le Foch. Het beeld stond er al zeker vijftien jaar, en het gepensioneerde echtpaar had er nog nooit iets vreemd aan opgemerkt.

Op de avond van 17 januari begon de gipsen madonna een flauw lichtschijnsel te verspreiden. Daniel Le Foch geloofde eerst zijn ogen niet.

Het echtpaar, naar eigen zeggen geen trouwe kerkgangers, deelde dit privémirakel met buren. Nadat vijf van hen een wonderbaarlijke genezing hadden ervaren, groeide de reputatie van het beeldje. Er kwamen steeds meer gelovigen kijken, zeker toen ook de media erover berichtten. De afgelopen avonden kwam telkens duizend man.

'We hebben het beeld naar onze garage verhuisd, want we konden onze eigen keuken niet meer in', zei Daniel Le Foch in De Standaard. Elke avond tussen zeven en negen worden de bezoekers in groepjes in de garage gelaten. 'Geld vragen we niet', zegt zijn echtgenote. 'We hebben tot nog toe alleen een fles wijn en een bos bloemen gekregen.'

Veel Belgische media zochten al een verklaring voor het fenomeen. Ze citeerden fysicus Pasquale Nardone, volgens wie het beeld van fosforescerend materiaal is gemaakt, net als glow-in-the-dark-sterretjes in kinderkamers. Mogelijk ging het schijnsel jarenlang verborgen onder een stoflaag, en heeft een goede poetsbeurt het effect hersteld. Nardone: 'Hier is niets bovennatuurlijks aan.'

Voor duizenden gelovigen is dit zonder twijfel een mirakel. Zij getuigen van rillingen in de rug en prikkelingen in de handen wanneer ze het beeld aanraken, en vertellen over bezoekers die genezen zijn van chronische kniepijn en psoriasis. Bovendien verscheen de maagd Maria tachtig jaar geleden in Banneux, 20 kilometer verderop, ook rond 17 januari. Dat kan geen toeval zijn.

De plaatselijke autoriteiten zien het met gemengde gevoelens aan. Het spontane pelgrimsoord zorgt behalve voor extra toeristen ook voor veiligheidsproblemen. Elke avond moet de politie de massa gelovigen in goede banen leiden. De burgemeester vroeg daarom een team fysici en chemici van de Universiteit van Luik het beeldje te onderzoeken. In afwachting daarvan worden de kijkdagen opgeschort.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden