'Gloria Wekker, sta open voor een echte dialoog'

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 20 oktober.

Gloria Wekker zou zich niet ongrijpbaar 'als natte zeep' moeten plaatsen in het debat. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Gloria Wekker zou zich niet ongrijpbaar 'als natte zeep' moeten plaatsen in het debat.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: Krijg daar maar eens vat op

Compliment voor het gesprek van Kaya Bouma en Janny Groen met Gloria Wekker. Wekker is het type mens dat het onvriendelijke ongeduld van de activist en het geduld van de wetenschapper denkt te kunnen combineren. Of dat altijd wetenschappelijk verantwoord is, laat ik hier in het midden, maar handig is het wel. Want de gesprekspartner krijgt door haar vliegensvlugge rolwisseling even moeilijk vat op haar als op een nat zeepje.

In mijn werk en persoonlijk leven ken ik, zoals Wekker ze noemt, 'mensen van kleur'. Ongetwijfeld te weinig in haar ogen, waar het familie, vrienden en collega's betreft. En bovendien in de verkeerde gezagsverhouding, waar het in mijn werk om gekleurde kinderen en hun ouders gaat. Maar misschien mag ik van Wekker tóch even meepraten.

Meer diversiteit en een rechtvaardiger samenleving liggen mij na aan het hart. Hoe daar te komen, bepaalt ieder voor zich. Persoonlijk sta ik de dialoogvorm voor: een gesprek met de ander, waarbij beide partijen gelijkwaardig aan bod komen. Ik erken dat er daarnaast ook andere manieren zijn, bijvoorbeeld het debat, een discussievorm waarbij de partijen een stelling verdedigen of juist bestrijden, en waarbij een derde partij beoordeelt wie er gewonnen heeft.

De achteloze manier waarop strijdbare activist Wekker in het interview het woord 'dialoog' gebruikt en het moeizaam verlopen daarvan uiteraard wijt aan de opponenten die 'tot razernij zijn gedreven' brengt mij ertoe te zeggen: een debat is geen dialoog, mevrouw Wekker. Zij voert een debat waarin ze zich heel behendig gedraagt, als bovengenoemd zeepje. Misschien is het ook voor haar tijd voor de door haar zelf voorgestelde basiscursus 'Praten over etniciteit': 'We moeten er in de eerste plaats over leren praten. Liefst op een manier die niet bedreigend en niet beledigend is.' Ik ben zo vrij daaraan toe te voegen: en op een manier waarop je je respectvol openstelt voor de ander en je jezelf niet ongrijpbaar maakt.' Een dialoog dus.

Maaike de Rijk, Oegstgeest

Second opinion

San Oei is orthopedisch chirurg en pleit voor nog meer eigen risico als je het oordeel van de eerste de beste arts niet vertrouwt en een second opinion wil. Er zijn voldoende medische missers om dat wantrouwen te rechtvaardigen. Oei heeft er daarnaast kennelijk geen idee van dat er mensen bestaan die nu hun premie, laat staan het eigen risico, van hun gezin al niet kunnen opbrengen. Hij pleit dus voor een nog drastischer klassenmodel in de zorg. Ik kan dat alleen maar asociaal vinden.

J. Aldenhoven, Maastricht

Gewoon dokken

Helder stuk van orthopedisch chirurg San Oei. Ik durf het nog wat scherper te stellen. Laat iedereen die een second opinion wil dit helemaal zelf betalen. Waarom? We doen dit in de dagelijkse praktijk ook al met andere diensten. Als mijn cv-ketel stuk is, laat ik de reparateur komen. Meteen moet ik voorrijkosten en zijn uren bij de ketel betalen. Wil ik niet dat hij het repareert omdat ik twijfel aan zijn deskundigheid? Jammer dan. Voorgaande kosten zal hij berekenen.

Laat ik een andere monteur komen voor dezelfde klacht, lees second opinion, dan betaal ik opnieuw voorrijkosten en uren. Wat doen we dus in de praktijk, we laten de ketel repareren door de eerste monteur, want die vertrouwen we én we hebben geen zin in dubbele kosten. Zo doen we het ook bij de garage, de kapotte vaatwasser, enzovoort. Laten we dan ook de medisch specialisten vertrouwen die jarenlang gestudeerd hebben, en dat blijven doen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in hun vak, en niet zo maar even naar een ander lopen omdat we vaak hopen op een andere conclusie. Toch naar een tweede specialist? Gewoon dokken.

Jeroen van Bergen (partner van een medisch specialist), Antwerpen

Overdreven commotie?

In zijn brief stelt Johan Smit dat de commotie over de in Amsterdam verspreide homofobe flyers 'schromelijk overdreven' is. Volgens hem is het namelijk geen verrassing dat de grote monotheïstische religies afwijzend staan tegenover homoseksualiteit. Hij vergelijkt de flyers in kwestie met zendingsmateriaal van Jehova's Getuigen. Wat dat laatste betreft: two wrongs don't make right.

Maar hier wordt bovendien voorbijgegaan aan het feit dat deze flyers nog andere, behoorlijk kwaadaardige beschuldigingen aan het adres van homo's bevatten. Zo wordt erin vermeld dat maar liefst 29 procent van de kinderen door hun homoseksuele ouders wordt misbruikt. Hier wordt weer de aloude, ranzige link gelegd tussen homoseksualiteit en pedofilie. Tal van wetenschappelijke studies tonen aan dat kinderen juist een heel goede opvoeding krijgen bij ouders van gelijk geslacht.

Daarnaast is deze flyer de zoveelste uiting is van een voor homoseksuelen snel verslechterend klimaat in Nederland. Een klimaat waarin afgelopen weekend op een pont in Amsterdam (u weet wel, die voormalige 'gay capital of Europe') twee oudere homo's werden mishandeld. We mogen dan wel juridische gelijkheid hebben verkregen, de maatschappelijke acceptatie holt achteruit. En daar zijn met name religieuze haatpredikers schuldig aan.

Fred Sevriens, Den Haag

Ringeling

'Slimme fietsbel waarschuwt bij gevaar'. Alles wat het verkeer veiliger maakt is goed, zeker voor scholieren. Deze bel licht rood op bij gevaar, het signaal komt van een app op de smartphone. Nóg veel beter is helemaal geen smartphone binnen bereik. Leer álle scholieren om zonder smartphone in het verkeer op te letten. Ook op situaties waarin fietsbel 'ringeling' niet voorziet, of als een smartphone op het stuur niet kan, zoals bij regen - of bij scholieren die geen smartphone hebben. Taak voor ouders, docenten en verkeerspolitie. En alle ouders hebben toch ook geleerd om zonder smartphones op te letten?

Charles Boissevain, Leidschendam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden