'Glimlach op gezicht van de natie dankzij Londen'

Chef de Mission Maurits Hendriks is tevreden met de Nederlandse verrichtingen in Londen. Hij hoopt dat de jeugd zich nu geïnspireerd weet vol voor de sport te kiezen.

De Nederlandse olympische ploeg is in het medailleklassement van Londen 2012 als dertiende geëindigd, maar chef de mission Maurits Hendriks nam in zijn nabeschouwing van de Spelen de klassering van zijn team niet één keer in de mond.


Hendriks, de man die met zijn olympische organisatie de 'toptien' ambitie meestal royaal belijdt, wees op zijn laatste ochtend in het Holland House liever op het bereikte medailledoel. 'Zijn' Nederlandse olympische ploeg, het OTN, diende in Londen de neerwaartse trend van de medailleoogst sinds de Spelen van Athene te doorbreken.


Na de 25 medailles van Sydney 2000, een prestatie van formaat, ging het via 22 in Athene naar 16 in Peking 2008. Nederland eindigde in Londen op twintig medailles (6-8-8). De doelstelling was 'zestien plus één', zo had Hendriks voor de Spelen in een bui van grote eerlijkheid verkondigd. Zestien plus vier was een verrichting die de Hagenaar, in het dagelijks leven technisch directeur van NOC*NSF, meer dan tevreden stelde.


Hij noemde de prestatie van het OTN in de Britse hoofdstad 'goed'. Voor de waardering 'heel goed' was iets meer nodig geweest, gaf Hendriks toe. Een atletiekmedaille, naast de vier van het zwemmen en die ene 'fantastische' in het turnen, zou de beoordeling iets hebben opgeschroefd, gaf Hendriks toe. Atletiek, zwemmen en turnen zijn 'de grote drie' van het olympische programma.


Hij vergeleek zijn ploeg vooral met die van Peking. 'Er waren twijfels vooraf over een kleinere ploeg. Zou die wel succesvol kunnen zijn? We hebben toen gezegd dat we niet naar de omvang keken, maar naar de kwaliteit. We hebben met een kleinere ploeg beter gepresteerd.'


De staf van Hendriks had een rekensom gemaakt. Nederland deed in Londen aan 103 (van de 302) medailleonderdelen mee. 'We zijn 49 keer in de topacht geëindigd. Die score van 47,5 procent is beter dan de 41 van Peking', was de calculatie.


Hendriks had lovende woorden voor de zes winnaars van Londen. Het goud van wielrenster Marianne Vos, op de eerste zondag van de Spelen, noemde hij 'episch'. De twee gouden plakken van zwemster Ranomi Kromowidjojo waren 'onder enorme prestatiedruk' tot stand gekomen.


Dorian van Rijsselberge werd olympisch kampioen op de zeilplank door 'het veld te domineren'. 'Het was superieur goud'. En Epke Zonderland was voor Hendriks 'het sportmoment van het jaar'. 'Het was werkelijk een fantastische prestatie.'


Zijn commentaar op het hockeygoud van de nationale vrouwenploeg was vooral een vakmatige beoordeling. 'Ik heb als coach meegemaakt hoe moeilijk het is om je gouden medaille vier jaar later met succes te verdedigen. Het is ze weer gelukt, mogen we zeggen.'


Hendriks beoordeelde zijn eigen beleid als geslaagd. 'De in 2010 gekozen focus met de Toptien Studie om ons op de zeven succesvolle sporten van Nederland toe te leggen en meer te kiezen is hier weer bevestigd. Daar is turnen als achtste sport aan toegevoegd.'


De gouden zeven van Nederland, de productieve onderdelen van de 'medaillefabriek', zijn zwemmen, wielrennen, paardensport, hockey, roeien, judo en zeilen. Al die sporten leverden hun aandeel in het Nederlandse succes dat tot stand komt in een steeds zwaardere 'rat race' om de plekken in de toptien.


In Londen was Hongarije nieuw in de toptien. Oekraïne ging een paar stapjes terug. Nederland dacht lang de toptien te benaderen, maar op de slotdag raakte het toch van dat doel verwijderd. Ten opzichte van Peking zakte Nederland een plaats in het landenklassement. Het patroon was hetzelfde. In China dacht Nederland als elfde te zijn geëindigd. Een paar uur later, na het Franse handbalgoud, kon de twaalfde plaats worden genoteerd. Nu zakte Nederland door het boksgoud van een Kazak van positie twaalf naar dertien.


De olympische ploeg heeft Nederland geïnspireerd, meende Hendriks. Hij zei zich niet bezig te hebben gehouden met de berichtgeving over de tot voor twee weken geleden als zwak ingeschatte sportzomer 2012. 'Zoals de sport zich hier heeft gepresenteerd, moet dat tot een glimlach op het gezicht in het land hebben geleid.'


Hendriks was trots op zijn jonge sporters: 'Dit waren ook de Spelen van een nieuwe generatie. Er is goud gewonnen door debutanten. Het zou prachtig zijn als deze prestatie de jeugd in Nederland inspireert te ontdekken hoe het is om ergens vol voor te gaan en de strijd met de rest van de wereld aan te gaan.'


Na de vorige Spelen vertrok de toenmalige chef de mission Charles van Commenée onverwacht naar Groot-Brittannië. In Londen sprak diens opvolger Hendriks vol vuur over zijn plannen en wensen voor Rio 2016. Hij wil de vertegenwoordiging van teamsporten weer uitbreiden. Twee (succesvolle) hockeyploegen vormden een mager smaldeel.


Hendriks wil nogmaals fors inzetten op de handbalploeg en de waterpoloploeg, twee vrouwenteams die op één doelpunt Londen misliepen. De vrouwenploeg in rugby sevens is een ander speerpunt voor de komende Spelen. De voorbereiding voor Rio is al weer twee jaar in gang.


Officieel moet Hendriks zijn contract eind dit jaar nog verlengen. Zondag leek het er sterk op dat hij en NOC*NSF graag nog eens vier jaar doorgaan. Dat rijmt met de opvatting van directeur Gerard Dielessen. 'De intentie is om door te gaan, tot en met 2016, de Olympische Spelen van Rio', aldus Dielessen.


Fabuleus

Fabelachtig, zo omschreef IOC-voorzitter Jacques Rogge zondag de Olympische Spelen van Londen. 'Ik ben een gelukkig en dankbaar mens. Dit waren absoluut fabelachtige Spelen', aldus de Belg. 'Het was een droom voor de liefhebbers.'Als zijn persoonlijke hoogtepunten noemde Rogge het wereldrecord van de Keniaan David Rudisha op de 800 meter en de Britse baanwielrenner Hoy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden