Glazer-imperium bezwijkt

AMSTERDAM Het imperium van de Amerikaanse miljardairsfamilie Glazer dreigt te bezwijken onder een enorme schuldenlast. De Glazers, die in Europa vooral bekend zijn als de eigenaren van Manchester United, gaan gebukt onder een schuld van 1,3 miljard euro, vooral als gevolg van de Amerikaanse vastgoedcrisis....

Uit een onderzoek van het BBC-programma Panorama, dat maandagavond werd uitgezonden, blijkt dat de Glazers zeker 400 miljoen euro meer hypotheekschulden hebben dan tot nu toe was gedacht. De 64 winkelcentra van hun vastgoedbedrijf First Allied genereren onvoldoende huurinkomsten om aan de hypotheekverplichtingen te kunnen voldoen. Vier van deze winkelcentra zijn al bankroet.

Volgens het programma kunnen de Glazers ook de schuld van Manchester United, die geschat wordt op 900 miljoen euro, niet meer voldoen.

Malcolm Glazer (82) heeft in de VS een conglomeraat van bedrijven in sectoren als de olie- en gaswinning, voedingsmiddelenindustrie, televisie, gezondheidszorg en vooral vastgoed. Deze bedrijven worden bestuurd door zijn zonen sinds Glazer senior in 2006 een beroerte kreeg, waardoor hij een deel van zijn spraakvermogen verloor. Een jaar eerder had hij Manchester United overgenomen voor ruim 1 miljard euro. De fans van de club waren al vanaf het begin tegen hem gekant, vooral als gevolg van de forse verhoging van de toegangsprijzen (42 procent). Supporters keerden zich van de club af en richtten hun eigen club FC United of Manchester op, die inmiddels al drie keer is gepromoveerd.

De verkoop van ster Cristiano Ronaldo vorig jaar leidde tot nog grotere ontevredenheid. Daarbij kwam dat Manchester United dit jaar naast alle grote titels greep. Een groep gefortuneerde supporters, die zich hebben gebundeld in de Red Knights, probeert al enige tijd de club over te nemen van de Glazers, maar heeft tot nu toe nul op rekest gekregen.

Een van de Red Knights, de bekende City-analist Andy Green, heeft een onderzoek ingesteld naar de schuldenlast van de Glazers. ‘Zij hebben op het hoogtepunt van de markt veel geld geleend voor aankopen op de vastgoedmarkt’, aldus Green. ‘En zij zeggen ons nu zich geen zorgen te maken over de financiële toestand van Manchester United, terwijl het in hun eigen bedrijf in de VS helemaal fout gaat.’ De Glazers hebben de hypotheken op hun winkelcentra gebundeld en op de markt gebracht in kleinere pakketten. Hierbij hebben zij ook duidelijkheid moeten geven over hun totale schulden. Een deel van de hypotheken is afgesloten bij Lehman Brothers voordat deze bank in 2008 failliet ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden