Glazenwassers beboet voor verdelen ramen

Negen Haagse glazenwassers moeten een boete van 1.000 euro betalen wegens het onderling verdelen van de markt in een nieuwbouwwijk. De werklui zouden in 2006 met elkaar hebben afgesproken wie waar de ramen zou lappen. Een glazenwasser kreeg een symbolische boete opgelegd vanwege zijn hoge leeftijd.

AMSTERDAM - Uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijkt dat de tien glazenwassers van plan waren het werk in de Delftse nieuwbouwwijk De Hoornse Zoom voor oplevering te verdelen. Door tussenkomst van de FIOD, de fiscale opsporingsdienst, in 2008 zijn die plannen nooit ten uitvoer gebracht.


Sommige door de NMa beboete glazenwassers zijn al veroordeeld voor belastingontduiking, valsheid in geschrifte en witwassen. De opgelegde boetes zijn relatief laag vanwege de omvang van de ondernemingen. Ook speelt mee dat de afspraken nooit zijn uitgevoerd.


De NMa kreeg het FIOD-dossier met onder meer telefoontaps in handen. Onlangs bleek dat prijsafspraken in de branche voor mobiele telefonie plaatshebben in de coulissen van telecomconferenties. De glazenwassers bespraken hun plannen bij de McDonald's in Delft-Noord, ontdekte de NMa. Ze bezochten ook samen de wijk en probeerden de datum van oplevering te achterhalen om concurrenten voor te zijn.


Het zijn precies de praktijken die de NMa wil bestrijden. Hoewel de zaak over de Delftse wijk klein lijkt, staat zij voor meer. 'Met deze zaak willen we duidelijk maken dat afspraken over straat- en wijkverdeling niet door de beugel kunnen', zegt een woordvoerder van de toezichthouder. Glazenwassers die zich straten toeëigenen, zouden ook tot grote ergernis leiden bij veel consumenten.


Ook het brancheoverkoepelende Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) is blij met de boetes. 'Vooral de woonwijken hebben veel last van de beperkte marktwerking door dit soort praktijken', onderstreept adjunct-secretaris Huub Scholtz.


Het HBA krijgt nog altijd veel klachten binnen over glazenwassers. 'Als je niet tevreden bent over de prijs of kwaliteit, kun je eigenlijk niet overstappen. Nieuwe glazenwassers worden vriendelijk of minder vriendelijk de wijk uitgezet.'


Vooral in nieuwbouwwijken zijn de problemen groot. 'Een collega had net de sleutel van zijn fonkelnieuwe woning toen er een grote terreinwagen voor zijn deur stopte. De glazenwasser kwam zich even voorstellen.'


Daarom wil de organisatie een openbaar register waar glazenwassers zich kunnen inschrijven. Ze moeten daarvoor onder meer ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en de keuzevrijheid van de consument respecteren.


Als gemeenten bezig zijn met nieuwe wijken wil het HBA ze actief benaderen om alvast over dit probleem te praten. Het register kan helpen om malafide praktijken te weren, denkt het HBA.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden