GlaxoSmithKline ontkent misleiding

Het Britse farmaconcern GSK GlaxoSmithKline ontkent schuldig te zijn aan misleiding. Die beschuldiging kwam woensdag van de openbare aanklager van de staat New York, Eliot Spitzer....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

In de VS is dit middel op de markt onder de merknaam Paxil, in Europa als Seroxat.

Spitzer, in de race voor het gouverneurschap van de staat New York in 2006, heeft de afgelopen jaren diverse malen met succes fraudeprocessen gevoerd. Dat deed hij tegen banken en individuele zakenmensen. Het leverde Spitzer de koosnaam 'Wreker van Wall Street' op. Zijn bekendste zaak is die tegen Richard Grasso, de voormalige voorzitter van de New-Yorkse effectenbeurs.

In zijn aanklacht tegen GSK beschuldigt Spitzer het farmaconcern ervan dat het sinds 1998 bij herhaling verzuimd heeft medici volledig te informeren over de werkzaamheid van het depressiemiddel Paxil.

GSK heeft minstens vijf studies uitgevoerd over gebruik bij kinderen en pubers. Uit slechts studie zou, volgens de New-Yorkse aanklager, blijken dat het middel enige werkzaamheid heeft bij een depressie.

GSK heeft alleen de resulaten van die studie naar buiten gebracht, stelt Spitzer. Uit de vier andere onderzoeken zou blijken dat Plaxil niet beter of slechter werkt dan een zogeheten placebopil, een neppil zonder de werkzame stof paroxetine. Bovendien komt uit die vier studies naar vorendat met Paxil behandelde kinderen meer zelfmoordneigingen vertonen.

Spitzers beschuldiging sluit aan bij de bevindingen van Britse artsen eind april in het medische tijdschrift The Lancet. Ook zij constateren dat uit niet-gepubliceerde studieresulaten blijkt dat de gebruiksrisico's van Plaxil bij kinderen vermoedelijk groter zijn dan de voordelen.

GSK, het op na grootste farmabedrijf ter wereld, stelt weldegelijk alle onderzoeksresultaten bekend te hebben gemaakt. Dat is onder meer gebeurd in publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en tijdens conferenties, laat GSK in een verklaring weten. Bovendien is de Amerikaanse regelgevende gezondsheidsinstantie, de FDA, volledig geormeerd over al ons onderzoek, aldus GSK woensdag.

Het anti-depressivum paroxetine is alleen geregistreerd voor gebruik ervan door volwassenen. Regelgevende instanties in de VS en in Europa hebben daar op basis van een uitgebreid dossier toestemming voor gegeven. Het gebruikdoor kinderen wordt afgeraden.

Het staat artsen echter vrij, op basis van een specifieke situatie, het middel toch aan een kind of puber voor te schrijven. Zo werden in de Verenigde Staten in 2002 twee miljoen recepten uitgeschreven voor Paxil aan kinderen en pubers. Die waren volgens Spitzer goed voor een omzet van 55 miljoen dollar.

GSK heeft in Nederland haar onderzoeksdossier overlegd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In dat dossier staat dat 'het gebruik bij kinderen wordt afgeraden omdat werkzaamheid en veiligheid niet is vastgesteld.' Alleen voor ernstige gevallen moet een uitzondering kunnen worden gemaakt, adviseerde een Nederlandse expertgroep in februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden