Glastuinders krijgen steeds meer concurrentie uit Spanje Inkomen varkensboer opnieuw omhoog

De inkomens van de Nederlandse varkenshouders, die vorig seizoen al fiks waren gestegen, zullen het lopende seizoen verder verbeteren. De varkenshouderij loopt de laatste maanden te hoop tegen de mestwetgeving omdat die de continuïteit van de bedrijven zou bedreigen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Uit gegevens die het Landbouw Economisch Instituut (LEI) gisteren publiceerde, blijkt dat de gezinsinkomens bij bedrijven met fokvarkens zullen stijgen van 75 duizend gulden tot 99 duizend gulden in het lopende seizoen. Dat zegt nog niet zo gek veel over de inkomens van de boeren, die uit dat inkomen ook nog moeten investeren. Maar volgens het LEI konden bedrijven met fokvarkens in het afgelopen seizoen 33 duizend gulden op de bank zetten, en kunnen ze daar nu nog eens 37 duizend gulden aan toevoegen.

De producenten van vleesvarkens doen het ook steeds beter. Daar stijgen de inkomens van 65 naar 93 duizend gulden, en de besparingen zullen er oplopen van 8 tot 21 duizend gulden voor het lopende seizoen. Dit wil niet zeggen dat de varkenshouders massaal steenrijk worden. In de twee voorafgaande jaren (de seizoenen 1992-'93 en 1993-'94) moest de gemiddelde varkenshouder een ton op zijn vermogen interen.

In de tuinbouw blijft de malaise. De problemen in deze sector concentreren zich vooral in de groenteteelt, en dan nog in het bijzonder op de tomatentelers. De gemiddelde prijzen van de glastuinbouw stegen met 1,5 procent; die van de glasgroente daalden met 8,5 procent; die van de tomaten daalden met gemiddeld 23 procent; die van de ronde tomaten daalden zelfs met meer dan 30 procent.

De gemiddelde glasgroenteteler kon in 1994 nog 24 duizend gulden naar de bank brengen, maar nu moet hij weer 17 duizend gulden op zijn vermogen interen. Dat vermogen is al niet hoog omdat in de jaren 1992 en 1993 in totaal 140 duizend gulden werd ingeteerd.

Ook in andere sectoren van de Glazen Stad gaat het niet geweldig. Over de hele linie lopen dit jaar de inkomens achteruit. Maar de telers van snijbloemen houden nog 12 duizend gulden over, terwijl de telers van potplanten quitte draaien. Deze sectoren hebben het de voorgaande jaren niet breed gehad, maar ook niet zo slecht als de groentetelers.

Om de malaise in de glastuinbouw te verzachten, stelt minister Aartsen van Landbouw vijf miljoen beschikbaar voor tuinders die ermee willen stoppen. Ook heeft hij de gemeenten en waterschappen gevraagd zich soepel op te stellen tegenover deze groep ten aanzien van milieu-eisen.

Maar volgens A. Boers van het LEI is het probleem van de Nederlandse tuinder toch vooral een marketingprobleem. 'Ze zijn er altijd erg goed in geweest om goedkope massaprodukten te maken. Pas de laatste tijd zie je dat ze zich druk maken om de marketing.' Hij wijst erop dat de Nederlanders er nog steeds niet in zijn geslaagd de milieuvoordelen van hun tomaten geloofwaardig voor het voetlicht te brengen. 'Iedereen heeft het nog over die zongerijpte Spaanse tomaten. Zongerijpt, dat wel. Maar kijk eens hoeveel bestijdingsmiddelen ze daar gebruiken.'

Intussen blijft de stroom van tomaten uit Spanje hen het leven zuur maken. Volgens N. Verhaag van het LEI breidt de tomatenteelt daar zich nog steeds uit. 'In de Spaanse tuinbouwgebieden is zich ook al een soort centrum aan het vormen zoals hier in het Westland. Er zijn nu ook al tuinders bezig met komkommers en met paprika's, dus dat zullen ze de komende jaren ook merken.' Verhaag verwacht dat de Spaanse concurrentie nog jaren zal aanhouden. Veel Spaanse tuinders leggen zich nu ook toe op komkommers en paprika's.

De melkveehouders zien door dalende prijzen voor hun melk en voor hun vee ook hun inkomen dalen. In 1994-'95 spaarden zij nog 21 duiend gulden, maar die besparing daalt in het lopende seioen gemiddeld tot 12 duizend gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden