Glastuinder toch aangeslagen voor energieverbruik

Glastuinbouwers moeten een energieheffing gaan betalen over hun elektriciteitsverbruik. Het gasdeel van hun energierekening wordt vrijgesteld van de heffing. Deze besluiten zijn onderdeel van het wetsvoorstel regulerende energieheffing, waarvan het kabinet een groot deel heeft ingevuld....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

De regering overweegt in 1996 een energieheffing van drie cent per kubieke meter gas aan kleinverbruikers op te leggen. Dat bedrag moet in de twee jaar daarop stapsgewijs worden verhoogd, tot elf cent in 1998. Een kilowattuur elektriciteit krijgt meteen in 1996 een volledige heffing van circa 3,5 cent.

Over deze heffingen, die de kleinverbuiker tot minder energieverbruik moet brengen, zijn de betrokken departementen het grotendeels eens. De bedragen zullen nog wel verhoogd worden met btw, maar aan het precieze bedrag wordt nog gerekend. Over de eerste 800 kubieke meter gas en kilowattuur elektriciteit hoeft geen heffing betaald te worden. De gemiddelde energierekening zal daardoor in 1996 pakweg zeventig gulden hoger worden, oplopend tot ruim 200 gulden in 1998.

Die extra lasten zullen worden teruggegeven aan de burgers en kleine bedrijven, die met de heffing te maken krijgen.

Overigens zullen de glastuinbouwers, aan wie een speciale vrijstelling is beloofd, toch een deel van de heffing moeten gaan betalen. Over de eerste vijftigduizend kilowattuur elektriciteit - min de 'heffingsvrije voet van 800 kWh' - moeten ze de elektriciteitsheffing betalen. Over het verbruik daarboven niet.

Het kabinet wil grootverbruikers - die meer dan honderdduizend kWh per jaar gebruiken - helemaal ontzien, maar daarover zijn de meningen verdeeld. De plannen hebben tot grote bezwaren geleid bij het midden- en kleinbedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.