Glasfabriek in Tiel mag doorwerken

In de oven zit een kuip met 2500 ton gesmolten glas. Als die oven dooft, stolt het glas. Die keiharde brok is nooit meer vloeibaar te maken....

WEERT SCHENK

Van onze verslaggever

Weert Schenk

TIEL

Woensdag kreeg hij een speciale ontheffing van de burgemeester om met zestig man de glasoven en deels ook de produktie van vlakglas op gang te houden.

Maasglas bv is met vijfhonderd werknemers de grootste onderneming in Tiel en omgeving. Na een oproep van Van Rhede meldden zich woensdagmorgen zeventig werknemers, die bereid zijn om minstens een week in de fabriek te bivakkeren.

Voor de technici die gaan werken, worden in de kantine slaapplaatsen ingericht. Er wordt voor maaltijden gezorgd. Voor de lege uurtjes zijn er video's, tafeltennis en andere spelletjes.

Werknemers mogen de fabriekspoort niet meer in of uit. De politie is bang het zicht op het verkeer in Tiel kwijt te raken, als mensen van Maasglas gaan rondrijden. Van Rhede mag wel elke dag dertig vrachtwagens laten komen met grondstoffen.

Directeur Van Rhede vindt het niet meer dan redelijk dat Maasglas een uitzonderingspositie krijgt. 'Bij deze evacuatie moeten de autoriteiten ook naar de economische effecten kijken. Het kost een half miljoen gulden per dag, als we wel de glasoven op een waakvlam kunnen houden, maar niets kunnen produceren.' Hij vindt dat toch een aanzienlijk verschil met kleinere ondernemers, die naar verhouding ook behoorlijke schade lijden.

Het enorme terrein van Maasglas aan het Amsterdam-Rijnkanaal is vrijwel leeg. Rond de fabriek zijn zandzakken geplaatst. In het directiekantoor, dat er uitziet als een luxe bouwkeet, staan de fauteuils op de tafel. Directeur Van Rhede heeft geen vrees voor het water. 'Als de dijk doorbreekt, komt het water hier hooguit een halve meter hoog te staan. Het personeel loopt geen enkel gevaar. De ovens kunnen blijven branden, want de branders staan acht meter boven het maaiveld.'

Van Rhede weet zeker dat zijn fabriek niet met de voeten in het water komt te staan. Het terrein ligt tamelijk hoog, achter de sluizen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Volgens hem loopt dit stuk het laatste onder, als een dijk bij Tiel doorbreekt.

Voor het geval de stroom uitvalt, heeft Maasglas al noodaggregaten gereed staan. Als die niet werken, ontstaan er wel grote problemen. Ook wordt het moeilijk als het water elektrische pompen overspoeld, want dan kan er geen koelwater worden opgepompt. Bij het stagneren van de olie-aanvoer, is het mogelijk over te schakelen op aardgas.

Maasglas produceert onder meer gewoon vensterglas, dat in stukken van zes bij drie meter wordt gesneden. De normale produktie is ongeveer vijfhonderd ton per dag. De komende week wil Van Rhede een kleine vierhonderd ton maken. Het bedrijf heeft een opslagmogelijkheid van in totaal 25 duizend ton. Van Rhede heeft nog niets kunnen organiseren voor de afvoer van het glas. Hij loopt een groot risico, als de voorraad door water wordt aangetast: het glas verweert en wordt onverkoopbaar.

Maasglas bv kan wel een stootje hebben. Het bedrijf, dat een omzet heeft van een 150 miljoen gulden per jaar, is onderdeel van de Glaverbel-groep in Brussel, een van de grootste vlakglasproducenten in Europa, die weer in handen is Asahi Glass in Japan. Van Rhede, die als 'kapitein op het schip' de komende week zelf ook in de kantine slaapt: 'Wat er ook gebeurt, we gaan zeker niet failliet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden