‘Glas is heel mooi spul’ za 02.02.08

Glaskunstenaar Bernard Heesen gaat de glazen klokken blazen voor een bouwwerk in Leidsche Rijn bij Utrecht. ‘Krankzinnig. Dit is zo buiten de orde.’..

Tekst Truus Ruiter

Het boek? ‘Dat is lekker buiten mij om gegaan’, zegt Bernard Heesen (1958). De expositie? ‘Daar heb ik weinig mee te maken gehad.’

De glaskunstenaar laat zich niet graag afleiden. Voor de tentoonstelling Hommage aan Willem Heesen, vanaf zaterdag in het Gorcums Museum, was dat ook niet nodig. Het glas van zijn vader Willem Heesen, die vorig jaar overleed, en de glasobjecten van hemzelf en hun talrijke assistenten werden verzameld uit diverse musea, en particuliere en bedrijfscollecties.

Het boek De Oude Horn en de emancipatie van het glas, dat deze maand verscheen, schetst het ontstaan en de voortgang van de eigenzinnige glasstudio De Oude Horn, die in 1977 in het oude stoomgemaal in Acquoy van de grond kwam. ‘Met dit boek ben ik heel blij. Het is goed dat de geschiedenis van deze werkplaats is geboekstaafd – dertig jaar is toch wel een aardige tijd’, stelt Heesen vast.

Van die dertig jaar heeft hij er zelf meer dan twintig van dichtbij meegemaakt. Als student architectuur raakte hij in 1985 in de ban van het glas toen hij zijn vader technische ondersteuning moest verlenen in diens studio. Hij brak zijn studie af en stortte zich op het glasblazen. ‘Glas is heel mooi, verleidelijk spul’, zegt hij, ‘maar het heeft heel lang geduurd voor ik geen last meer had van de techniek, en ik kon maken wat ik wilde.’

Dit jaar wacht hem een meesterproef. Hij kreeg de opdracht voor een carillontoren van glas voor de Cultuurcampus Vleuterweide in de Leidsche Rijn bij Utrecht. Dertig meter hoog moet het glazen bouwwerk worden, met honderd transparante glazen klokken.

‘Krankzinnig’, vindt ook Heesen, ‘dit is zo buiten de orde. Ik denk wel dat ik in staat ben om het te maken, maar ik hou nog een slag om de arm’. Hij moet bekennen dat hij niet precies weet wat hem te wachten staat. ‘Het is heel moeilijk om een zuivere klank uit zo’n glazen klok te krijgen – en ik moet er vijftig maken. Als slechts een op de tien zuiver blijkt te zijn, worden dat er vijfhonderd!’

De klokken zullen draadloos op afstand worden bespeeld. De toren moet in het najaar worden opgeleverd – het openingsconcert, met een speciale compositie van Merlijn Twaalfhoven, zal in februari 2009 klinken.

Ook in een ander opzicht wordt 2008 een belangrijk jaar voor Heesen, en De Oude Horn. Het ziet er naar uit dat binnenkort eindelijk een begin wordt gemaakt met de restauratie van het oude gemaal. Het rijksmonument uit 1857, dat er zo op het oog idyllisch bij ligt aan de Linge, levert bij nadere inspectie minder fraaie beelden op. Het dak lekt op meerdere plekken en hoewel glas wel wat regenwater kan hebben, een nachtje vorst kan fataal zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden