Glansrijke carrière in bedrijfsleven? Word eerst eens minister

Grote concerns en hun aandeelhouders klagen graag over politici. Maar ze halen ze ook heel graag zelf binnen. Vooral voormalige ministers van Financiën en Economische Zaken zijn bij het bedrijfsleven populair als topmanagers.

Peter de Waard
Fons van der Stee ('soepele Fons') na de beëdiging tot Minister van Landbouw Beeld ANP
Fons van der Stee ('soepele Fons') na de beëdiging tot Minister van LandbouwBeeld ANP

Ze beschikken over grote netwerken en kunnen deuren openen die anders gesloten blijven. Van de vijftien ministers van Financiën die Nederland sinds de oorlog heeft gekend, bleef er maar één - Anne Vondeling - ook na zijn aftreden in de politiek. De andere veertien kregen een baan bij een belangrijke financiële of toezichthoudende instelling. Één (Johan van de Kieft, bij zijn aftreden in 1956 al 72 jaar oud) ging meteen met pensioen.

Piet Lieftinck en Johan Witteveen kregen een hoge functie bij het IMF. Jelle Zijlstra en Wim Duisenberg werden president van De Nederlandsche Bank en de laatste later ook nog van de Europese Centrale Bank. En Frans Andriessen werd Europees Commissaris.

Hendrik Jan Hofstra - minister van Financiën van 1956 tot 1958 - werd drie jaar later vice-president van de scheepswerf Verolme, hetgeen tot een heftige polemiek leidde hoe een socialist deze baan kon combineren met het lidmaatschap van de PvdA. Roelof Nelissen (minister van 1971 tot 1973) werd één jaar na zijn aftreden baas van de Amrobank.

Van alle na-oorlogse minister van Financiën stak Fons van der Stee iedereen naar de kroon. 'Soepele Fons' verzamelde meer dan twintig commissariaten bij elkaar, waarvan vele (Wessanen, Handelsveem, Tulip Computers, Vredestein, Credit Lyonnais Bank Nederland) als voorzitter. Onno Ruding bleef na zijn aftreden in 1989 negen maanden ambtloos. Daarna werd hij voorzitter van het NCW en nog anderhalf jaar later trad hij toe tot de raad van bestuur van de Amerikaanse bank Citicorp. Rudings opvolger Wim Kok zou eerst twee periodes premier zijn voordat hij ook in het bedrijfsleven stapte. Een jaar na zijn aftreden werd hij commissaris bij vier grote ondernemingen (ING, Shell, TPG Post en KLM) tegelijkertijd. Daarnaast zat hij in vele raden van toezicht.

Van zijn opvolgers is Gerrit Zalm nu de baas van ABN Amro, Hans Hoogervorst na baas van de AFM te zijn geweest bestuurder van de International Accounting Standards Board in Londen en is Wouter Bos nu bestuursvoorzitter van het VU Academisch Centrum.

Wouter Bos Beeld ANP
Wouter BosBeeld ANP

Alleen ministers van Economische Zaken hebben vaker carrière in het bedrijfsleven gemaakt. Jan van den Brink was na zijn ministerschap jarenlang topman van de Amrobank. Joop Bakker werd bestuursvoorzitter van Ago Verzekeringen en stond aan de basis van het huidige Aegon, Jan Willem de Pous was twintig jaar SER-voorzitter en had talrijke commissariaten (Philips, RSV, Wolters Samsom, Gero, Homburg), Harry Langman zou vele jaren bestuurder van de ABN zijn, Gijs van Aardenne commissaris bij DSM, Rudolf de Korte bestuurslid van de Europese Investeringsbank, Koos Andriessen bestuursvoorzitter van de vatenfabriek Van Leer, Hans Wijers bestuursvoorzitter van AkzoNobel, Joop Wijn bestuurslid van de ABN Amro, Maria van der Hoeven directeur van het Energie Agentschap in Parijs en Maxime Verhagen directeur van Bouwend Nederland.

Één na-oorlogse minister van Economische Zaken zou de landelijke politiek trouw blijven en bezweek niet voor de verlokkingen van het bedrijfsleven of een andere functie. Zijn naam was Joop den Uyl.

Joop den Uyl Beeld ANP
Joop den UylBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden