Glanrund terug in Zuidlimburgs landschap

In het Noordal, op de grens van Zuid-Limburg en België, grazen opnieuw koeien van het zeldzame soort glanrund. De vereniging Natuurmonumenten presenteerde dinsdag de nieuwe, uit Duitsland geïmporteerde, kudde van negen koeien en zeven kalveren....

Van onze verslaggever

Voor de herintroductie is een samenwerkingsverband gesmeed met de Vlaamse organisatie Natuurpunt en een particuliere Limburgse boer, waardoor een aaneengesloten, grensoverschrijdend natuurgebied is ontstaan van 120 hectare dat door de runderen begraasd wordt. Het gebied moet de kraamkamer worden voor de verspreiding van glanrunderen over de rest van de provincie, aldus Natuurmonumementen.

Met name biologische boeren zouden belangstelling tonen voor het zeldzame runderras, dat voorheen gehouden werd voor de melkproductie en als trekdier, als het stieren betrof. 'De herintroductie helpt bij het behoud van genetische bronnen voor de landbouw en vertegewoordigt een waardevol stukje levende cultuurgeschiedenis', zegt woordvoerder R. Moens.

De aan het project deelnemende boer krijgt voor de adoptie van de runderen subsidies van het rijk en van Europa in het kader van agrarisch natuurbeheer. Uit deze potjes worden boeren beloond voor hun prestaties op het gebied van natuur- en landschapsonderhoud.

Het glanrund wordt in Limburg de tegenhanger van het mergellandschaap, dat enkele jaren geleden werd geherïntroduceerd en nu weer rondloopt op de Sint Pietersberg in Maastricht. Verder komt het rund alleen nog in de Duitse Eiffel voor. Daar leven nu nog ongeveer duizend exemplaren tegen 400 duizend in de hoogtijdagen in de negentiende eeuw.

Zeldzame, door mensen gehouden en gefokte dieren komen niet voor op de lijst van bedreigde diersoorten. Wel worden ze geïnventariseerd door de wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties. Wereldwijd worden volgens de FAO-lijst ongeveer vijfduizend soorten boerderijdieren gehouden. Ongeveer 30 procent daarvan wordt in zijn voortbestaan bedreigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden