Glamour bij de goot

Een keer per maand portretteert Hans van der Meer Nederland.

In straten in het centrum van veel gemeenten loopt in het midden tegenwoordig een goot. Trottoirs zijn verdwenen, een indirect gevolg van de cultuuromslag die bij stedebouwkundigen bekendstaat als het 'Shared Space Concept'. Het bureau SAB (bruggenbouwer en ruimte-regisseur) is pleitbezorger van deze filosofie en schrijft op zijn website: 'Ontmoeting en verantwoordelijkheid zijn de grondslagen van Shared Space, in plaats van verboden en obstakels (...). Uitgangspunt is zo weinig mogelijk te regelen en zoveel mogelijk vrijheid te laten.'

Dit concept van deregulering werd bedacht door verkeersdeskundige Hans Monderman, die daarmee wereldberoemd werd. Hij liet in 1999 uit het Friese Makkinga alle verkeersborden verwijderen. Monderman overleed in 2008, maar zijn gedachtegang had tot ver buiten onze grenzen grote invloed.

Stadskernen en winkelgebieden worden ontworpen als één gelijkvloerse vlakte, waar verkeersdeelnemers zich in alle vrijheid kunnen verplaatsen. Trottoirs zijn te dwingend om van die vrijheid te kunnen genieten. Hier en daar zie je nog wel eens een randje stoeptegels liggen, zoals in deze straat, maar dat is alleen voor de vorm.

Door het verdwijnen van de trottoirs veranderde ook de afwatering. Gemeenten zijn massaal overgestapt van puntafwatering op de zogeheten lijnafwatering. Bij het ouderwetse trottoir liep het water langs de stoeprand, om de zoveel meter was er een put. Die afwatering is nu naar het midden van de straat verhuisd. Het wegdek moet aan weerszijden wel behoorlijk schuin aflopen, anders werkt het niet, wat voor sommige verkeersdeelnemers nog best lastig is. Maar plassen regenwater zul je er na een fikse bui niet aantreffen.

In 2001 schonk Joop van den Ende Aalsmeer een heuse Walk of Fame. In Hollywood bevindt de Walk of Fame zich op Sunset Boulevard, bij ons liggen de tegels met handtekeningen van beroemdheden als Ron Brandsteder, Peter R. de Vries en Carlo Boszhard gewoon in een Aalsmeerse winkelstraat. Zo ziet glamour er uit in Nederland. De tegels werden destijds langs de lijnafwatering geplaatst. Onze sterren liggen daardoor wel erg dicht bij de goot.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden