Lezersbrieven

Gladheid is niet schuldig, hufters in verkeer wel

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 10 januari.

IJzel in AppelternBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Geef gladheid niet de schuld

Het is een verkeerde voorstelling van zaken als gladheid gezien wordt als oorzaak van de honderden ongevallen afgelopen weekeinde. Weersomstandigheden zoals de laagstaande zon, regen, mist of gladheid zijn nooit de oorzaak van ongevallen. Evenmin zijn bomen en sloten schuldig aan ongelukken. Ik erger me aan huftergedrag in het verkeer. Veroorzakers van ongevallen nemen we in bescherming door al bij voorbaat verzachtende omstandigheden voor hen te verzinnen. De verantwoordelijkheid ligt altijd bij de voertuigbestuurders, in welke omstandigheid dan ook.

Nico van Rijswijk, Veere

Winterstress

Wat mij opvalt is dat heel Nederland in de stress schiet als het twee dagen winter is. Als oud-internationaal chauffeur reed ik veel naar Scandinavië en daar werd gestrooid met een mix van zout,zand en as. Sneeuw werd weggewerkt door sneeuwblazers gemonteerd op vrachtauto's en iedereen blijft rijden, ook de treinen en bussen.

Ook wordt in deze landen niet groot op tv verkondigd dat er gestrooid gaat worden. Dat er hier nu zo'n groot probleem van wordt gemaakt, vind ik knap overdreven. Tegen ijzel valt trouwens niet te strooien. Ik vraag mij alleen af wat Nederland te wachten staat als het echt winter wordt.

Wim Olthof, Bergen

Doodsbedreigingen

Het artikel over de doodsbedreigingen die schrijver Celal Altuntas te verduren krijgt (Ten eerste, 9 januari) vormde een niet geheel onverwacht vervolg op het interview met hem van afgelopen vrijdag (Ten eerste, 6 januari), waarin hij bepleit dat immigranten zich meer moeten 'openstellen voor de nieuwe omgeving met deels andere waarden en normen'. Wie zich tegenwoordig negatief uitlaat over immigrantengemeenschappen in Nederland kan op dit soort 'sterke kritiek' rekenen.

Wat ik mij wel - met verbazing - afvraag is of de bedreigers uit Turkse en Marokkaanse gemeenschappen doorhebben dat ze met hun bedreigingen Altuntas' punten slechts kracht bijzetten. Ze maken pijnlijk hun eigen dogmatisme duidelijk: hun onwil tot openstelling en integratie.

Het doet me denken aan een satire die ik ooit tegenkwam over de criminaliteit van sommige motorclubs. Een lid: 'Wij zijn geen criminelen. En iedereen die daar anders over denkt kan een mes tussen zijn ribben verwachten.'

Jonas Créton, Utrecht

Wilders

Grinnikend heb ik genoten van de vele boze reacties van lezers op de aandacht die de krant aan de PVV besteedde de afgelopen dagen. Veelal hadden die als strekking dat deze aandacht de PVV meer stemmers zou opleveren.

Ik vind die reacties vooral getuigen van een diepe minachting voor de intellectuele vermogens van de Volkskrant-lezer. Alsof een leuk koppie van een PVV-mevrouw op de voorpagina mij zou kunnen verleiden tot een stem op die partij. In feite bevestigen deze reacties wat Wilders beweert: een zogenaamd weldenkende elite wil bepalen wat wij wel of niet te weten mogen komen en wat wij daarvan moeten vinden.

Zolang de redactie zich hier niets van aantrekt en zich sterk blijft maken voor pluriformiteit blijf ik abonnee.

S. Paul, Bussum

Calculatorgeneratie

In 2009 plaatste de Volkskrant van mij een ingezonden brief, waarin ik Frank Kalshoven een lid van de calculatorgeneratie mocht noemen. Hij meende toen met wat rekensommetjes tegenover Marcel van Dam te moeten verdedigen dat het neokapitalisme ons land met name voorspoed en welvaart had gebracht. Heeft Kalshoven in de tussentijd iets bijgeleerd? Zijn reactie op de column van Peter de Waard ('Kan 5 x 6 beter worden door 4 x 7,5 of 3 x 10?', Economie, 6 januari)) maakt absoluut duidelijk dat hij nog evengoed kan rekenen als in 2009. De grote toegevoegde waarde van een betere gezondheid, minder fouten op het werk en de verbeterde relatie van gezondheidswerkers met hun cliënten ontgaan hem. Hij meent weer met wat rekenwerk en een dooddoener (iedereen heeft een andere optimale werktijd) te kunnen wegkomen. Ik noem het opnieuw een sneue reactie, net als in 2009.

Hans van den Berg, Vleuten

Linkse actieveteraan

De uitstekende Sigmund over narcistische mensen (V, 9 januari) zou de perfecte voetnoot zijn geweest bij het stuk over Frank van der Linde, de linkse actieveteraan die ermee stopt ('links en moegestreden', Ten eerste, 9 januari).

R. Prop, Teteringen

Sneeuw op Kreta

Sneeuw op Kreta voor het eerst in veertig jaar (Ten eerste, 9 januari). Daar zou ik nog maar eens een factchecker op loslaten.

Ruud Keulers, Mirtos, Kreta

Dank, bezorger

Wij wonen net buiten het dorp. Ook wij plakken al jaren een envelopje aan de brievenbus voor de trouwe bezorger. Afgelopen zaterdag, het hele land gedompeld in code oranje, bleef de brievenbus leeg. Logisch, ook ons weggetje was spekglad. Zondagmorgen, met een kopje koffie op de bank, kijkend naar een smeltende witte wereld, komt daar alsnog de bezorger van onze krant. Nu toch eens gezien, ik heb alleen maar blij kunnen zwaaien, ze fietste al weer verder. Klasse, dank!

Ank Rozemeijer, Noordwolde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden