NieuwsOekraïne-gate

Giuliani’s fixer zegt dat Trump wist wat hij in Oekraïne deed, maar geeft (nog) geen hard bewijs

In een interview op de Amerikaanse zender NBC heeft Lev Parnas, de fixer van Donald Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani, gezegd dat zowel president Donald Trump, vicepresident Mike Pence als justitieminister William Barr vorig jaar op de hoogte waren van de schaduwoperatie die hij uitvoerde in Oekraïne.

Lev Parnas bij de rechtbank in New York. Beeld REUTERS
Lev Parnas bij de rechtbank in New York.Beeld REUTERS

Parnas moest Trump een verhaal bezorgen over corruptie van zijn Democratische tegenstrever Joe Biden. Deze actie leidde uiteindelijk in december tot de impeachment van Trump.

Maar bewijzen voor Trumps nauwe betrokkenheid kon Parnas niet overleggen. Misschien komt dat nog uit de appjes, mailtjes, foto’s en antwoordapparaatberichten die hij heeft overhandigd aan de impeachment-onderzoekscommissie van het Congres, maar die ondersteuning van zijn beweringen is (nog) niet gevonden.

Wel blijkt Parnas tijdens de zoektocht in Oekraïne in nauw contact te hebben gestaan met twee donateurs en familievrienden van de Trumps. Die twee stonden op hun beurt weer in nauw contact met Donald Trump jr., de zoon van de president. De donateurs hielpen Parnas met het verspreiden van suggestieve smeerverhalen over Biden.

Het interview van Rachel Maddow met Parnas op NBC was niet zo explosief als het vooraf beloofde te zijn. Parnas vertelde niet alles, en zei bijvoorbeeld niet dat hij al vanaf 2018 in opdracht van Oekraïense figuren bezig was met het wegwerken van de Amerikaanse ambassadeur Marie Yovanovitch uit Kiev. Maddow vroeg niet kritisch door.

Opvallend genoeg wuifde Parnas ook de voor Yovanovitch bedreigende appjes weg, die dinsdagavond al naar buiten kwamen. Uit een serie aan Parnas verstuurde berichten viel op te maken dat ene Robert Hyde de ambassadeur in Kiev in de gaten liet houden. Hyde is een oud-marinier en stamgast (volgens Parnas) van het Trump-hotel in Washington. ‘Die berichtjes moet je niet serieus nemen’, zei Parnas nu. ‘Ik heb Hyde nog nooit níét dronken gezien.’

Gevolgen voor Devin Nunes

Direct gevolg van Parnas’ aantijgingen is dat Devin Nunes, de volksvertegenwoordiger die het Republikeinse verzet tegen de impeachment van Donald Trump de afgelopen maanden leidde, zich ineens genoodzaakt voelde te erkennen dat hij tijdens de Oekraïense zoektocht naar vuiligheid over Biden wel degelijk met Parnas heeft gesproken.

In december beweerde Nunes nog dat hij Parnas niet kende, ondanks telefoongegevens die uitwezen dat hij in april 8 minuten met de telefoon van Parnas contact had gehad. Hij zei toen dat hij het gesprek door een medewerker had laten afhandelen.

Woensdag zei hij op Fox News dat hij zich nu wel herinnerde waar hij was en waarover het gesprek was gegaan: ‘Het was heel vreemd en willekeurig.’

Parnas zegt dat een medewerker van Nunes, Derek Harvey, in het Trump-hotel aanwezig was bij strategiebesprekingen van het team-Giuliani over de anti-Biden-operatie. Harvey zou zelf met Oekraïense bronnen gesproken hebben over Biden.

Als dat waar is, dan heeft Nunes zelf een rol gespeeld in de zaak die hij als lid van de Inlichtingencommissie moest onderzoeken.

Democraten zullen de nieuwe aantijgingen aangrijpen om te pleiten voor het horen van nieuwe getuigen tijden het impeachmentproces in de Senaat. Republikeinen leken daar ook na het interview woensdag weinig voor te voelen.

LEES MEER:

VS-correspondent Michael Persson schreef deze reconstructie over Oekraïne-gate en de hosselaars van het Witte Huis. Vast staat dat in de strijd om het Witte Huis een vuig spel wordt gespeeld.

Aan de vooravond van het impeachmentproces van president Trump in de Amerikaanse Senaat zijn nieuwe details vrijgegeven over zijn manoeuvres in Oekraïne. Details die de Democraten nieuwe munitie geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden