Gissen naar kopieerslot op cd

De platenindustrie beveiligt sinds enkele maanden zijn producten tegen kopiëren. Dat moet piraterij via de computer verhinderen. Consument noch winkelier zijn op de hoogte gesteld....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Het kopen van een cd wordt een Russische roulette - althans voor de muziekliefhebber die er ook een kopietje van wil maken. De platenmaatschappijen zullen hém niet zeggen of de cd tegen kopiëren is beveiligd. Maar dat vertellen ze ook niet aan de winkelier.

Een rondgang langs een aantal platenwinkels leert dat zij niet op de hoogte zijn van eventuele sloten op cd's. Dat gebeurt sinds zeker vier maanden op grote schaal.

'Het is informatie die je wel in de release-info zou verwachten', meldt een medewerker van MusicCentre in Enschede. Maar hij kan geen voorbeelden noemen. Dat op de jongste cd van Volumia een kopieerbeveiliging zit, zoals de Volkskrant vrijdag meldde, was de verkoper niet bekend.

Ook bij Concerto in Amsterdam komen verkopers niet verder dan Back On The Corner van de vorige week overleden Herman Brood. Toen deze cd in 1999 uitkwam, maakte Broods label BMG veel fanfare over de beveiliging die op de schijf was aangebracht.

De Nederlandse Vereniging voor de Grammofoon Detailhandel (NVGD) tast eveneens in het duister. 'Van de platenmaatschappijen hoor ik het niet', zegt directeur T. van Sloten. Hij vindt dat platenlabels min of meer verplicht zijn te melden dat een product beperkingen heeft. 'Ze horen het op de hoes of de inlay te zetten.'

De platenmakers hebben minder reserves. Zo past Sony in Oostenrijk sinds enkele weken zijn eigen beschermingsmethode toe. Key2Audio verhindert niet alleen het dupliceren van muziek op de computer - zo'n cd kan ook niet op de pc worden afgespeeld.

Zeker één bedrijf volgt het voorbeeld van Sony. Het Duitse Zomba Records, ook actief in Nederland, zet sinds begin deze maand het Sony-slot op al zijn releases.

De techniek die is gebruikt om Puur van Volumia uit de klauwen van piraten te houden, gaat minder ver. Volumia - ook van BMG - laat zich niet dupliceren op een computer, maar kan daarop wel worden beluisterd.

Wie op zijn pc 'Puur' kopieert met behulp van een cd-brander (een videorecorder voor cd-schijfjes), hoort pas bij het afspelen dat het mis is gegaan. Er klinken tikken zoals die vroeger klonken op een defecte langspeelplaat. De storingen ontstaan doordat de computer niet in staat is om fouten te corrigeren die op een muziek-cd kunnen voorkomen. Een gewone cd-speler kan dat wel.

Om die reden vraagt de Consumentenbond zich af of de platenindustrie niet hoort te vertellen dat er een slot op een cd zit. Consumenten moeten zich op een nieuwe situatie kunnen instellen, vindt woordvoerder E. van Kouwen van de bond. 'Als je nu een kopie maakt van een heimelijk beveiligde cd, weet je niet of er iets aan je originele cd mankeert, of aan de kopie, of aan je apparatuur.'

Van Kouwen twijfelt of er veel tegen sloten op cd's valt te doen. Op de wet kan de consument geen beroep doen. Hij kan geen recht claimen om een cd te kopiëren. 'De wetgever heeft alleen voor eigen gebruik thuis een uitzondering op het verbod gemaakt.'

De woordvoerder ziet weinig in de suggestie dat met beveiligde cd's de toeslag kan worden afgeschaft op blanco cd's. De thuiskopie-vergoeding van 1,10 gulden wordt sinds twee jaar geheven, mede op aandringen van de muziekindustrie. 'Die heffing zit er ook op voor teksten, foto's en films', aldus Van Kouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden