Update

Giphart: 'Schande dat VUmc in kwaad daglicht komt te staan'

Schrijver Ronald Giphart betreurt de ophef over het project 'Schrijvers op de Afdeling' van het VU medisch centrum. Volgens Giphart had niemand in het ziekenhuis problemen met zijn aanwezigheid. 'Ik loop daar niet stiekem of undercover rond.'

Ronald Giphart © ANP Beeld null
Ronald Giphart © ANP

Bij het project 'Schrijvers op de Afdeling' lopen auteurs mee in het ziekenhuis ter inspiratie voor een roman. Schrijver Ronald Giphart liep de afgelopen maand mee.

Vanmiddag besloot het VUmc om het project te stoppen omdat de organisatie haar mediabeleid gaat herzien. Eerder was al besloten om het project tijdelijk te stop te zetten. 'Door alle heisa met de camera's van Eyeworks hebben we besloten het project tijdelijk stil te zetten', aldus Giphart eerder vanmiddag.

De schrijver liep mee op de afdeling cardiologie. 'Daar wilde ik graag kijken, want dat heeft natuurlijk ook te maken met de symboliek van het hart.' Giphart volgde een arts in zijn werkzaamheden.

Geen inzage
Het VUmc maakt vooraf afspraken over geheimhouding met de schrijvers. Patiënten en bezoekers mogen niet herkenbaar zijn in een eventuele roman en er is inzage voorafgaand aan publicatie. Door flyers en gesprekken is op de afdeling cardiologie zijn aanwezigheid toegelicht. De schrijver heeft overigens geen inzage in de medische dossiers van patiënten.

'Het VUmc wil in het volle leven staan. Vroeger was een ziekenhuis een gesloten bastion, maar het is ook voor de buitenwereld interessant om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Zeker als je er langdurig verblijft, zie je hoe hard daar gewerkt wordt. Het is zeker de moeite van het beschrijven waard', zegt Giphart. De schrijver vindt het heel vervelend dat de gebeurtenissen rondom Eyeworks negatieve gevolgen hebben voor dit project.

Giphart droeg bij het meelopen een witte jas, met daarop een badge met 'stagiair' erop. 'Scholieren dragen ook een witte jas als ze een rondleiding krijgen in het ziekenhuis, net als de schoonmakers. Dat heeft natuurlijk te maken met hygiëne. Het bordje stagiair waar ik mee loop, geeft aan dat ik aan het ziekenhuis ben verbonden. Ik loop mee met de artsen, maar ik word overal voorgesteld als schrijver. Er is niemand geweest die daar een probleem van heeft gemaakt. Ik loop daar niet stiekem of undercover rond.'

Giphart vindt het 'een schande dat het ziekenhuis, waar door zoveel mensen zo hard wordt gewerkt, nu in een kwaad daglicht komt te staan'.

Boek
Hij was overigens niet de eerste schrijver die meeloopt in het VUmc. Eerder liepen Bert Keizer, Anna Enquist en Kristien Hemmerechts mee. Van hen zijn inmiddels romans verschenen naar aanleiding van hun ervaringen in het ziekenhuis. De auteur wilde in totaal nog drie weken in het VUmc rondlopen.

Vorige week kwam het ziekenhuis in het nieuws toen bleek dat producent Eyeworks bezig was met een medisch programma, waarbij patiënten bij de spoedeisende hulp zonder toestemming werden gefilmd. Het VUmc besloot vervolgens niet meer mee te werken aan het programma en RTL kondigde later aan het programma niet meer uit te zenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden