Gin of wodka drinken zou helpen tegen hooikoorts - wat is daar van waar?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Drink gin of wodka tegen hooikoorts.

Eindelijk een gegronde reden om naar de fles te grijpen. Beeld anp
Eindelijk een gegronde reden om naar de fles te grijpen.Beeld anp

Van wie komt die claim?

Eindelijk een gegronde reden om naar de fles te grijpen. Want, zo klonk het op heel wat nieuwskanalen afgelopen maand: sterke, heldere dranken zoals wodka en gin zouden wonderen doen tegen hooikoorts. 'Gin Tonics blijken een prima medicijn tegen hooikoorts', kopte mannenblad FHM. Grazia, Viva, Libelle en Lindanieuws kwamen met vergelijkbare berichten. Modeblad Nouveau wijst zelfs medicatie van de hand: 'Weg met die pillen, neem een gin-tonic.'

De bewering komt overwaaien uit de Engelse pers, waar het vuurtje is aangestoken door een stuk in The Daily Mail met algemene tips tegen hooikoorts. Voor de gin en wodka-tip baseert de journalist zich op een advies en onderzoek van de Britse astmastichting, Asthma UK. Heldere, gedistilleerde alcoholische dranken, schrijft de organisatie, bevatten minder allergie-opwekkende stoffen zoals histamine en sulfieten, dan bier en wijn.

Klopt het?

Plausibel is het anti-allergie-effect van de lage dosis histamine in wodka en gin eigenlijk niet. 'Uiterst controversieel', noemt hoogleraar allergologie Roy Gerth van Wijk het idee dat het helpt om histamine in voedsel en drank te mijden. 'Al zal ik nooit uitsluiten dat het voor een enkeling wel opgaat', aldus de specialist van het Erasmus Medisch Centrum.

Ook hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde Wytske Fokkens van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) ziet weinig in het histamineverhaal. Ze wijst op een groot, recent onderzoek onder ruim twaalfhonderd patiënten. De uitkomst: hoewel patiënten geregeld klachten ervaren na het drinken van histaminerijke alcohol, melden ze die niet na het eten van histamine-rijk voedsel, zoals als oude kaas. Idem voor sulfieten: die zitten weliswaar volop in wijn, maar ook in gedroogd fruit en dat geeft geen klachten.

Dat doet vermoeden dat alcohol zelf de meeste hooikoortsaanvallen verergert. Dezelfde studie wijst daar inderdaad op: alcohol irriteert de neusslijmvliezen, ook bij mensen die niet allergisch zijn. Hoe dat precies werkt, is niet duidelijk.

Het is begrijpelijk waar de histaminetheorie vandaan komt: bij een allergische aanval maakt het lichaam een overdaad aan histamine aan, wat wel degelijk klachten veroorzaakt. Hooikoortspatiënten slikken daartegen antihistaminica. Maar dat wil niet zeggen dat het helpt om voedsel waarin histamine zit uit de weg te gaan. De dosis histamine in eten is laag en het wordt afgebroken in de darm voordat het in de bloedbaan terechtkomt.

Eindoordeel

Nee, gin en wodka helpen niet tegen hooikoorts. De alcohol daarin maakt de klachten waarschijnlijk alleen maar erger.

Helpt het eten van levende pissebedden tegen hooikoorts?

Twee jaar geleden werd in diverse media bericht dat het verorberen van levende pissebedden (!) zou helpen tegen hooikoorts. Wij zochten destijds uit wat hiervan klopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden