Gil maakt 830 mln zoek van Marbella

Jesus Gil y Gil heeft in de bijna tien jaar dat hij burgemeester is van de Spaanse badplaats Marbella ruim 830 miljoen gulden aan gemeentegelden 'zoekgemaakt'....

Het wordt het zoveelste proces tegen Spanje's meest omstreden zakenman, politicus en eigenaar van de voetbalclub Atletico Madrid. Gil is op dit moment voorlopig op vrije voeten in afwachting van de uitspraak in een andere fraudezaak, waarin 28 jaar cel tegen hem is geëist. In die zaak wordt hij ervan beschuldigd miljoenen aan gemeentegelden van Marbella naar rekeningen van Atletico Madrid te hebben gesluisd.

De boekhouding van Marbella blijkt een enorme chaos met als rode draad uitgaven die niet zijn verantwoord. De helft van de 830 miljoen gulden betreft bedragen die door Marbella zijn overgemaakt aan de 31 gemeentebedrijven die Gil in het leven heeft geroepen, zonder dat duidelijk is waar dat geld voor bestemd was. De rest heeft in hoofdzaak te maken met onregelmatigheden in de handel met onroerend goed. Gil heeft tal van contracten gesloten met privé-eigenaren van grond zonder toestemming van de gemeenteraad. In veel gevallen verkocht hij gemeentegrond ver onder de marktprijs.

Daarnaast heeft Marbella onder Gil een reeks torenhoge schulden opgebouwd: 170 miljoen bij de sociale zekerheid en 140 miljoen bij de belastingdienst. De burgemeester zorgt wel goed voor de raadsleden van zijn partij GIL, die de absolute meerderheid in de raad heeft: hij verdeelde onder zijn partijgenoten ruim 6,5 miljoen gulden uit de gemeentekas .

Gil is een van de belangrijkste bouwondernemers en handelaren in onroerend goed aan de Costa del Sol, activiteiten waarmee hij een fortuin heeft verdiend. Met vele daarvan overtreedt hij de Spaanse wet: er lopen meer dan twintig processen tegen hem wegens fraude en machtsmisbruik.

Gil wijst de nieuwste beschuldiging van de Rekenkamer van de hand. Die maakt slechts deel uit van de poging van Madrid hem 'politiek te liquideren': zowel de regering Aznar als de oppositie wil hem kapot maken wegens zijn successen in de locale politiek.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen besloot Gil de uiterst voordelige combinatie bouwondernemer-burgemeester uit te breiden naar andere steden, onder meer de Spaanse enclaves in Marokko, die de status van vrijhandelstaten genieten.

Dat bleek aanvankelijk een succesvolle stap. Zowel in Melilla als in Ceuta kwam een van zijn zetbazen aan de macht. Maar nadat vorige zomer in Melilla de traditionele partijen Gils man uit diens ambt stemden, volgde gisteren Ceuta. Vijf raadsleden van Gils partij liepen over naar de oppositie en brachten daarmee Antonio Sampietro, stroman van Gil, ten val. Het debat ging gepaard met beschuldigingen van fraude, scheldpartijen en een fysieke aanval op de afgezette premier-burgemeester. De politie moest voorkomen dat er slachtoffers vielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.