Gijzelnemer streed als een Don Quichot tegen breedbeeld

John Roerhorst, de gijzelnemer van de Rembrandttoren, leidde een eenzaam bestaan zonder vrienden. Hij had bewondering voor de strijd van Naomi Klein tegen het winstbejag van multinationals....

De gijzelnemer van de Rembrandttoren, John Roerhorst, leed waarschijnlijk aan een ongeneeslijke ziekte die hem binnen korte tijd het leven zou hebben gekost. De 59-jarige man uit Uithoorn had mogelijk een hersentumor. De recherche vond dinsdag een boek over hersenziekten in zijn huis.

Waarschijnlijk heeft Roerhorst als laatste daad het kwaad omver willen werpen waartegen hij de afgelopen jaren een kruistocht voerde: de zwarte balken op het tv-beeldscherm die sinds de komst van de breedbeeldtelevisie te zien zijn. Consumenten worden zo gedwongen een breedbeeldtelevisie te kopen om van die hinderlijke balken af te komen, vond hij.

Roerhorst was een eenzame man. Dat blijkt uit informatie van mensen die hem kenden uit zijn stamcafé in Amsterdam, van buren en oud-collega's. Hij leefde een teruggetrokken bestaan, hij had nauwelijks kennissen of familie. Een buurvrouw hielp hem wel eens met brieven aan kranten. De originele teksten waren wat fel van toon, zij had een matigende invloed op hem.

Waarschijnlijk hoorde hij enkele weken geleden over zijn hersentumor. Hij zei in zijn stamcafé: wat zou jij doen als je een hersentumor had en nog maar kort te leven? 'Wij hielden rekening met het feit dat zijn gedrag gedeeltelijk werd bepaald door zijn ziekte', zegt justitie. Op zijn lichaam wordt geen sectie verricht. Volgens justitie is de doodsoorzaak bekend: Roerhorst schoot zichzelf na de gijzeling in de Rembrandttoren maandag twee keer door het hoofd en overleed ter plekke.

Hij was niet zwaar psychisch gestoord, zoals justitie en politie aanvankelijk beweerden. 'Hij was zich volledig bewust van zijn actie en niet psychisch gestoord, maar er was wel iets mis', meldt een justitiewoordvoerder.

Dat is ook de indruk van zijn collega-buschauffeurs. De chauffeurs in Uithoorn vertellen dat Roerhorst voor zijn breedbeeldobsessie jarenlang streed tegen te kleine broekzakken in het uniform van de buschauffeur. Pas toen Conexxion het oude busbedrijf overnam en uniformen introduceerde met grote broekzakken, staakte hij zijn strijd. Enkele maanden erna stapte hij over op de breedbeeld-tv.

Zelf had hij geen breedbeeldtelevisie, constateerde de Amsterdamse recherche gisteren bij een bezoek aan het huis van Roerhorst.

Roerhorst was lid van een schietvereniging en een geoefend deltavlieger. 'Ik was nog bang dat hij via het dak van de Rembrandttoren met zo'n hangglider zou willen ontsnappen', zegt een kennis van hem uit het café die niet met zijn naam in de krant wil.

Roerhorst ging vaak in de middag naar zijn stamkroeg, verder zag hij weinig mensen. Hij was een grote, sterke man, tegen de 1,90 meter, grijs haar, korte grijze baard en handen als kolenschoppen.

Volgens voorzitter mr. Piet Hoogeveen van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie is het onmogelijk dat Roerhorst via een erkende schietvereniging een Heckler & Koch machinegeweer heeft kunnen bemachtigen . Met dat wapen hield hij de gijzelaars onder schot. Woordvoerders van andere schietverenigingen spreken die verklaring echter tegen. Volgens hen is het wel mogelijk om via schietclubs aan een dergelijk wapen te komen.

Roerhorst sprak dikwijls over wereldpolitiek. Hij nam onlangs nog een boek mee van journalist-activiste Naomi Klein, die beroemd is om haar acties tegen multinationals, een thema dat Roerhorst zeer aansprak. In het vier pagina's tellende epistel over de breedbeeld-tv dat hij aan bekenden gaf en maandag naar diverse media faxte, schreef hij: 'Zij laten u geen keus! Privatisering/marktmechanisme/egoïsme rijk, rijker. Politici verkopen de macht aan de multinationals.'

Zaterdagmiddag is hij voor het laatst in het café gezien. Hij gedroeg zich vorige week al anders dan normaal. Hij bood niet alleen zijn gesprekspartner een drankje aan, maar ook de mensen aan de tafel naast hem. 'Dat zag ik hem vorige week twee keer doen, eerder nooit', zegt een stamgast. 'Hij was amicaler, vrolijker', weet de barvrouw. 'Alsof er een last van hem was afgevallen.'

Een stamgast: 'Hij zei met iets bezig te zijn, waarvan we allemaal zouden opkijken. Dan zouden we ook begrijpen waarom hij er soms niet met zijn gedachten bij was.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden