Gijzeling in toren eindigt met zelfmoord

Een 59-jarige man heeft maandag zeven uur lang achttien mensen gegijzeld in de Amsterdamse Rembrandttoren. De actie, die gericht was tegen breedbeeldtelevisie en -fabrikant Philips, eindigde toen de gijzelnemer zichzelf doodschoot....

Vanaf tien voor halftien hield een volgens de politie psychisch gestoorde man uit Uithoorn een receptioniste en zeventien werknemers onder schot met een mitrailleur en een pistool. Hij had ook een koffer met explosieven bij zich, waarmee hij het 135 meter hoge gebouw dreigde op te blazen.

De man, die lid was van een schietvereniging, had onlangs tegen bekenden gezegd dat er iets 'groots' zou gaan gebeuren. Volgens een barvrouw van een café waar de man veel kwam, maakte hij de laatste dagen een veel amicalere en vrolijkere indruk. Kennissen noemen hem een heel sympathieke man, totaal niet verward.

Politiecommissaris Joop van Riessen en hoofdofficier van Justitie Leo de Wit verklaarden dat de gijzelnemer geen enkele relatie heeft gelegd met de terroristische aanslag op het WTC in New York, precies een halfjaar geleden, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. In de Rembrandttoren zijn veel Amerikaanse bedrijven gevestigd.

Korpschef Jelle Kuiper van de Amsterdamse politie zei dat er na 11 september geen speciale bewaking is ingesteld voor in het oog springende gebouwen. 'We leven in een open samenleving, we kunnen niet alles bewaken. Wel zijn er gerichte beveiligingsacties, maar dan moet worden gedacht aan bijvoorbeeld consulaten.'

De politie zette direct de omgeving van de Rembrandttoren af en legde het trein- en metroverkeer van en naar het Amstelstation stil. Daardoor is het openbaar vervoer en het stadsverkeer de hele dag ontregeld geweest. Het station en het gebouw van de Hogeschool van Amsterdam werden ontruimd.

Om twee uur spraken onderhandelaars van de politie met de man. Eerder had de gijzelnemer contact met fotograaf Frank van den Berg. De gijzelnemer eiste vooral media-aandacht. Toen hem duidelijk werd dat er veel publiciteit was, liet hij vijf vrouwen vrij en daarna twee mannen.

De gegijzelden hebben geen gevaar gelopen, verklaarde Van Riessen. De politie heeft geen moment overwogen de receptie binnen te vallen. Volgens de explosievendienst had de man niet voldoende explosieven bij zich om het gebouw op te blazen. De afloop kwam voor de politie als een verrassing, omdat de gesprekken ontspannen verliepen.

In een fax aan diverse media deed de gijzelnemer zijn beklag over de 'manipulatie door verkopers van de breedbeeldtelevisie'. Hij schreef vanaf 1998 en vooral het afgelopen jaar protestbrieven aan de Consumentenbond en het Algemeen Dagblad tegen de invoering van breedbeeldtelevisie vanwege de zwarte balken die hem beeld zouden ontnemen. Achter die balken zou ook informatie worden prijsgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden