Gijzeling in kerk Bagdad eindigt in bloedbad

BAGDAD Een bevrijdingsactie van het Iraakse leger is zondag uitgelopen op een bloedbad. Tenminste 52 mensen kwamen in Bagdad om het leven toen Iraakse en Amerikaanse militairen een einde probeerden te maken aan een gijzeling in een katholieke kerk. Er vielen 67 gewonden.

Eerder op de dag hadden tientallen gewapende mannen de 120 bezoekers van de Syrisch-christelijke Sayidat al-Nejatkerk in gijzeling genomen. Bij de bestorming brachten de militanten handgranaten en bomvesten tot ontploffing. Voorafgaand hadden zij al het Iraakse beursgebouw in dezelfde straat onder vuur genomen. Na gevechten met veiligheidstroepen vielen de militanten de kerk binnen waar op dat moment juist een dienst werd gehouden.


De gijzelnemers maken deel uit van de soennitische militantenbeweging de Islamitische Staat van Irak (ISI), dat nauwe banden heeft met Al Qaida. De groep noemde de kerk in een verklaring een 'smerig nest van afgoderij'. Volgens de Iraakse minister van Mensenrechten is de beweging erop uit het land te zuiveren van christenen.


De gijzeling was ook bedoeld als protest tegen het vasthouden van twee vrouwen in een koptische kerk in Egypte. De vrouwen, echtgenoten van koptische priesters, hebben zich bekeerd tot de islam. De ISI eiste dat de koptische kerk de twee binnen 48 uur zou vrijlaten. Om extra druk op de kopten uit te oefenen, riepen de militanten het Vaticaan op om de Arabische christenen tot de vrijlating te bewegen. Naast de Egyptische vrouwen vroegen de militanten ook om de vrijlating van een onbekend aantal Al Qaidastrijders in Irak en Egypte.


Toen de onderhandelingen na vier uur op niets uitliepen, bestormden Iraakse veiligheidstroepen de kerk, gesteund door Amerikaanse militairen. De inval liep uit op een bloedbad. Alle terroristen kwamen hierbij om, maar ook een groot aantal gijzelaars.


Ondanks de vele slachtoffers spreekt de Iraakse inlichtingendienst over een succesvolle operatie met het oog op de moeilijke omstandigheden waarin de actie moest worden uitgevoerd.


Lokale politici zijn minder enthousiast en twijfelen openlijk aan de capaciteiten van de Iraakse veiligheidsdienst. Premier Nuri al-Maliki sprak maandagmiddag zijn vrees uit dat de aanval de zwakheden van de veiligheidstroepen heeft blootgelegd en een nieuwe golf van geweld tegenover christenen zal aanwakkeren. De inlichtingen- en veiligheidsdienst roept christenen op de komende tijd extra waakzaam te zijn.


De gijzelingsactie van zondag is de bloedigste aanval op de christelijke gemeenschap in Irak sinds de invasie van de VS in 2003.


De afgelopen zeven jaar is het aantal brandstichtingen in kerken en moorden op priesters flink gestegen. Vele christenen zijn Irak ontvlucht uit vrees voor hun levens. Eens was 1,5 van de 30 miljoen inwoners christelijk. Nu zijn er naar schatting slechts 600 duizend christenen in Irak.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden