Gijzeling Almelo: 'Ik weet niet wie op zijn ziel is gaan staan'

Waarom Ahmet O. maandag door het lint ging en vijf mensen gijzelde in het stadhuis van Almelo, is een dag later nog een raadsel.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers, bekend van de rechtszaken tegen Willem Holleeder, gaat Ahmet O. uit Almelo bijstaan. De horecaondernemer gijzelde maandag wethouder Bert Kuiper en vier ambtenaren in het stadhuis van Almelo. Na vijf uur onderhandelen liet hij zijn vuurwapens in de wethouderskamer achter en kon de politie hem aanhouden.

O. wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hoogstwaarschijnlijk zal verzoeken hem nog twee weken gevangen te houden. Het OM is bezig te onderzoek wat het verband is tussen de brand in grand café De Rechter en de autobrand voor het stadhuis vlak voor de gijzeling. Advocaat Kuijpers heeft zijn cliënt nog niet gesproken.

Traumaspecialisten hebben het personeel op het stadhuis aangeraden gewoon aan het werk te gaan. Of iedereen die raad heeft opgevolgd is onduidelijk. Wethouder Kuiper heeft dinsdagochtend na een overleg van burgemeester en wethouders besloten geen contact met de media te hebben. Op zijn weblog bedankt hij iedereen die met hem meegeleefd heeft.

Waarom Ahmet O. maandag door het lint is gegaan, is nog steeds volstrekt onduidelijk. Zijn vrouw mag geen contact met hem hebben. Ze zat tijdens de gijzeling met begeleiding in een kamertje op het politiebureau en is niet betrokken bij de onderhandelingen.

Zij is volgens juridisch adviseur John Eshuis de baas van de bedrijven. Ze heeft de papieren en de zaken staan op haar naam. Haar man, die slecht Nederlands spreekt, is de kok.

Met het Mesopotamische restaurant de Oude Molen – met gerechten uit kleiovens – maakte het echtpaar naam in Almelo. Eshuis: ‘Je moest reserveren in het weekend, er was nooit een tafel vrij.’

Ook De Rechter was een ‘aanwinst’ voor Almelo. Het café vulde een dode muur op het plein De Waag. ‘Het was een plaatje, alles fris en vrolijk’, aldus Eshuis. Waarom Ahmet O. alles wat het echtpaar heeft opgebouwd naar de filistijnen heeft geholpen, is een raadsel. ‘Ik weet niet wie op zijn ziel is gaan staan.’

Wel is duidelijk dat er veel gedoe was rond de vergunningen voor het grand café. De gemeente wilde in eerste instantie geen café in de oude V & D die op de nominatie staat om gesloopt te worden voor een nieuwe binnenstad.

Maar toen het huurcontract van 10 naar 5 jaar werd teruggebracht, beloofde de gemeente de bouwvergunning te verlenen. Ook de gebruiksvergunning (brandweer) was op een haar na gevild.

Dat was niet het geval met de exploitatievergunning en de horecavergunning. De gemeente stuitte na standaardonderzoek naar de integriteit van de ondernemer op een geldschieter die 150 duizend euro had verstrekt, waarvan 50 duizend cash.

Hierna werd een BIBOB-procedure aangevraagd bij het Openbaar Ministerie, waarvoor een termijn van twee maanden staat. In afwachting daarvan opende het café toch zijn deuren. Volgens Eshuis gebeurt dat vaker.

Vreemd is, volgens hem, dat de gemeente met sluiting en een dwangsom van 5 duizend euro per dag dreigde, terwijl Almelo wist dat het BIBOB-onderzoek dat de gemeente zelf had aangevraagd legalisatie in de weg stond. De bestuursrechter stelde zijn cliënt, de eigenaresse, in het gelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden