Gijzeldrama Sydney nekt oppositieleider die brief tekende voor gijzelnemer

De gijzeling in een café in Sydney van vorige week maandag heeft de Australische oppositieleider John Robertson zijn positie gekost. Vandaag stapte de leider van de NSW Labor partij volgens Australische media op, nadat bekend werd dat hij in 2011 een brief ondertekende voor gijzelnemer Man Haron Monis.

Gijzelnemer Man Haron Monis op archiefbeeld. Beeld ap
Gijzelnemer Man Haron Monis op archiefbeeld.Beeld ap

In de brief, die werd gesteund door Robertson, vroeg Haron Monis aan het ministerie voor Familie en Maatschappelijke Zaken of hij op vaderdag zijn kinderen mocht zien. Dat was twee jaar nadat hij was veroordeeld voor het sturen van haatbrieven aan families van tijdens internationale missies omgekomen militairen.

'Het is duidelijk dat ik de steun van een deel van mijn collega's heb verloren', aldus Robertson. Over drie maanden zijn er verkiezingen in de staten van Australië.

Herdenkingsbijeenkomst voor Katrina Dawson, één van de twee slachtoffers. Beeld getty
Herdenkingsbijeenkomst voor Katrina Dawson, één van de twee slachtoffers.Beeld getty

Haatbrieven

Met zijn 'haatbrieven' aan familieleden van omgekomen soldaten trok Haron Monis vanaf 2007 de aandacht van justitie. De kwestie kwam in 2009 in de publiciteit, toen justitie hem voor de rechter bracht. In de brieven vergeleek hij de dode soldaten met 'varkens' en 'smerige dieren'. Ook stelde hij hun morele kwaliteiten op één lijn met die van Hitler.

Haron Monis hield vorige week maandag 17 mensen gegijzeld in het Lindt Chocolat Cafe aan het drukke plein Martin Place in het financiële hart van Sydney. Hij kwam om het leven toen de politie met geweld een eind aan de gijzeling maakte. Ook twee gegijzelden overleefden het gijzeldrama niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden