Gijzelaars in Mali vrijgelaten

De veertien in Algerije gegijzelde toeristen, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers, zijn maandag in Mali vrijgelaten. Dat is maandagavond bekendgemaakt door een woordvoerder van de Malinese president Amadou Tourmani Touré....

Van onze verslaggevers

De veertien bevonden zich maandagavond nog in de buurt van de plaats Tessalit in het noorden van Mali. Behalve Hilbers (35) bestaat de groep uit negen Duitsers en vier Zwitsers. De Duitse regering weigert commentaar op berichten dat losgeld is betaald aan de ontvoerders. Het zou gaan om vijf miljoen euro.

Minister Fischer herhaalde nog eens het officiële standpunt dat zijn regering het betalen van losgeld in principe afwijst. De Duitse omroep ZDF wist echter te melden dat de Malinese regering een bedrag heeft betaald, dat via ontwikkelingshulp door Duitsland zal worden vergoed. Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer zal Nederland niet bijdragen aan een mogelijk losgeld.

De vrijgelaten gijzelaars zullen in de loop van vanmiddag vanuit de Malinese hoofdstad Bamako aankomen op het vliegveld van Keulen-Bonn, nadat zij in Bamako zijn ontvangen op het presidentiële paleis. Arjen Hilbers, die werd gevangengenomen tijdens een motortocht door de Sahara, zal vandaag door zijn ouders worden opgehaald in Keulen.

Gistermiddag zei premier Balkenende, op werkbezoek in Duitsland, ongelooflijk blij te zijn met de vrijlating van Hilbers. De premier bedankte de Duitse regering voor haar actieve bemiddelingsrol. Sinds april hield een speciale contactgroep in Berlijn, waaraan ook Nederland deelnam, zich met de gijzeling bezig.

Tussen half februari en eind maart van dit jaar werden 32 mensen gegijzeld in de Algerijnse Sahara. Half mei wisten Algerijnse commando's in de streek Amguid, 1200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Algiers, zeventien gegijzelden te bevrijden. Daarbij zouden negen ontvoerders zijn doodgeschoten. De ontvoerders behoren tot een groepering die zich de GSPC noemt, Salafistische Groep voor Prediking en Strijd. De GSPC zou een afsplitsing zijn van de islamistische strijdgroep GIA .

De resterende gijzelaars werden door de ontvoerders vastgehouden in het bergachtige gebied op de grens van Algerije en Mali. Na wekenlange geruchten over de aanstaande vrijlating, kwamen de berichten zondag in een stroomversnelling. De volgens meerdere bronnen geplande overdracht van de gijzelaars ging toen om onduidelijke redenen niet door.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden