GIJ ZULT NIET VEEL LUSTEN HEBBEN

In het gekraakte, oude schoollokaal in Utrecht heeft Rosemarijn de Wit (22) de vloer gesopt, maar afgemeten aan de frisse burgermansmoraal is het nog een tamelijk zootje....

Haar ouders zijn gescheiden. Moeder is Française en deed in 1968 nog mee met de studentenopstand in Parijs. Met haar nieuwe man zit ze op de grote vaart. Rosemarijn heeft sinds drie maanden een nieuw vriendje, Wouter; niet de vader van Xara. 'Die heeft een alcoholprobleem en moet eerst maar eens met zichzelf aan de slag.'

Ze is atheïstisch opgevoed. 'Ik zie wel wat in reïncarnatie, dat je als beest terugkomt of zo.' Maar een paar jaar christelijke lagere school in Friesland hebben toch hun sporen achtergelaten. 'De tien geboden. Die ken ik wel een beetje. Gij zult niet doden. Gij zult niet drinken, althans niet te veel, toch? Drink met mate, of zo. Gij zult niet veel lusten hebben, geloof ik. Dat je niet geil mag zijn, iets van de strekking dat je kuis moet zijn. Dat je niet van de alledaagse genoegens mag genieten. Er zitten ook wel goeie dingen bij, zoals over dat alcoholisme. En ik ben tegen de doodstraf. Ik ben ook vegetariër.

'Vreemd gaan vind ik niet oké. Ik kan er tenminste niet tegen. Ik voel me in de steek gelaten. Alleen. Ik word gewoon jaloers. Het was een leuk idee; jaren zestig-idealen, allemaal vrij zijn. Maar bij mij werkt het niet. Zo lang je niet een echte relatie hebt, oké. Wouter zegt altijd: je bent toch ook een beetje van mij. Iedereen moet het voor zichzelf weten.

'Een fles wijn terugbrengen die je niet betaald hebt. . . dat hangt een beetje af van mijn financiële situatie. Ik heb wel eens een keer 50 gulden te veel gekregen, maar dat meteen teruggegeven. Bij Albert Heijn zou ik niet teruggaan. Die kunnen het best missen. Bij de kruidenier op de hoek zou ik het wel zeggen.

'Officieel mag ik het weekend niet naar m'n moeder zonder dat te melden. Maar daar heb ik schijt aan. Als je drie maanden weg bent, oké, dat is reëel. Ik vind dat ik recht heb op een uitkering. Er is gewoon niet genoeg werk. Als dat wel zo was, hadden ze bij dat uitzendbureau niet zo gezeikt over m'n uiterlijk. Ik wil best een spijkerbroek aan en m'n neusring uit doen, maar ik vind wel dat ik een klein neusknopje mag houden. Wat moet ik nou representatief zijn op een archief bij een verzekeringsmaatschappij?

'Eert uw vader en uw moeder? Tja, ik heb wel in zekere mate respect voor mijn moeder. Maar het moet wel wederzijds zijn. Of ik haar later in huis zou nemen? Nou, als het huis groot genoeg is, en ik niet met drie kinderen zit. Ik denk dat het vooral irritaties geeft. M'n moeder wil trouwens ook onafhankelijk blijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.